23 April 2004

Fredagsfyran, v17

1. Behövs civil olydnad/ utomparlamentariska aktioner som ett komplement till demokratin?
Definiera civil olydnad samt utomparlamentariska aktioner. Jag tror det råder förvirring i landet... Vi behöver inte halvterrorister som förstör och retar upp snarare än väcker sympati och eftertanke. När oskyldiga blir utsatta är det bara bajs. Dessutom, är man civilt olydig ska man vara beredd att stå för sin åsikt och ta makthavarnas straff, att traska runt med rånarluva går fetbort. Ingen ska komma till skada och i möjligaste mån ska inget förstöras. DÅ, och med en gnutta humor/innovation, kan det väcka en debatt som annars somnat. Så länge fredliga metoder används tror jag det behövs vid tillfällen då slipsarna orättfärdigt kör över folket.

2. Vet du några exempel på “bra” aktioner?
Jag gillade dem som visade på bristen i säkerheten genom att spela volleyboll över det (välbevakade?) staketet vid, var det Bofors eller Saab flygplan? Det var nåt militärt i alla fall. Ett annat bra exempel är när folket klättrade upp i almarna i Kungsträdgården. Idén med planka.nu (att gemensamt betala straffavgifter för tjuvåkare) kan jag också tycka är bra, om det nu fanns ett bra syfte, men jag har svårt att få grepp om vad de egentligen vill... framförallt som priset inte är det minsta dyrt jämfört med hur många avgångar vi har och hur stort område vi täcker. Låter äckligt lyxigt när de klagar på att gröna linjen ideligen är försenad - när nästa kommer om 5, 10 minuter!

3. Vid vilket (om något) tillfälle skulle du själv kunna tänkas delta i en dylik aktion?
Hm... jag skulle kunna tänka mig att vara med om det var en sak jag trodde starkt på och jag trodde vi skulle ha chans att nå resultat med vår aktion. Kan bara inte komma på ett konkret exempel...

4. Har du själv varit cilvilt olydig?
*skratt* Skulle testa en grej när jag precis fått körkort. Läste i en bok att man ju får böter om man inte har det med, men för att få böter måste man identifieras och kan man då visa upp körkort så ska man ju inte ha böter... Men jag blev aldrig stoppad de gånger jag körde utan, så det sket sig.

Annars kan jag säga att som publikvärd med vår lagstiftning så är man civilt olydig flera gånger per säsong. I vissa fall skulle jag nästan önska att man åkte fast, för det skulle vara intressant att höra domarens motivering när han ger mig böter för att jag stoppat ett tänkbart huliganbråk och i vissa andra fall får visserligen jag "en prick i registret" men jag är tämligen övertygad om att klubben jag jobbar för skulle betala mina böter med ränta.

Nyhet - veckans navelludd:
- Vad spenderade du pengar på senast?

Varför kallas det "veckans navelludd"? Nåja, sist var det på matvaror. Hurra...

No comments: