16 November 2007

Fotbollsfeber även på Proclaimers-konsert

Uppladdningen inför Skottland-Italien imorgon fortsätter. Det rapporteras att åtgången av kiltar varit så stor att flera hyrfirmor i Glasgow fått sina lager barskrapade. Ett antal sportbutiker har dessutom sålt slut på skotska landslagströjan - och italienska!

Hela stan är full av skotska flaggor; pubar, skyltfönster, husgavlar, taxibilar... På kontoret har vi lagfoton och flaggor vartän vi vänder oss.

Uppladdningen inför fotbollsfesten kunde inte sammanfalla bättre med The Proclaimers spelning på Carling Academy igår. De är "Skottland" i vanliga fall och igår kändes det ännu mer angeläget när folk stoltserade i kilt och skotska flaggor på konserten.

Jo, jag var där! Tack var en kollegas sjuka familj och ett tömt bankkonto (jag skojar inte, nu blir det virkade grytlappar till jul) så kunde jag lägga vantarna på tre biljetter till denna slutsålda konsert. Proclaimers säljer slut i en hanvändning, lite som Kent i Sverige, fast musikmässigt skulle jag snarare vilja jämföra dem med Gyllene Tider. Ni vet, låtar ALLA kan och ALLA sjunger med i och när en viss låt körs på festen (Sommartider vs. (I wanna be) 500 miles) så sätter festen fart på allvar. Fast 500 miles är större än Sommartider... 500 miles är Skotska Nationalsången... typ.

Jag, Mia och hennes vän Tom var på plats och rockade järnet. Taket lyfte nästan bokstavligen under några låtar! Mannen bredvid mig var lite förvånad över att höra att jag var från Sverige och gillade The Proclaimers, för det är en sådan genuin skotsk grupp (lite som att en skotte skulle gilla Gyllene Tider...), men inget är omöjligt, även om jag så klart såg det komiska i att som svensk sitta och vrålsjunga "I can't understand why we let someone else rule our land, cap in hand" och andra smått nationalistiska fraser.

Å andra sidan kom jag på mig själv att säga att "vi" visst har en chans mot Italien för ingen trodde på "oss" när "vi" slog fransmännen heller. Eh... schizo... Och nej, jag har inte glömt Spanien-Sverige. 22.00.... om jag är nykter nog att komma ihåg det då.

No comments: