15 November 2007

Vi ska vinna, vi ska ta dom, vi ska göra haggis av dom!

Hela landet laddar. Lördag är Dagen D. Det är då pojkarna ska upprepa bragden i Paris tidigare i höst då man slog Frankrike med 1-0 på bortaplan. På lördag ska man slå världsmästarna Italien hemma på Hampden Park. Och spela Skottland till EM.

Matchbiljetterna (över 50000) är så heta att de inte ens gick till allmän försäljning. Förbundet beslutade att bara sälja dem till medlemmar av "Landslagets supporterklubb". Resten gick till VIP, sponsorer et c, et c. Så enda chansen för vanligt folk att vara på plats är att ställa upp i allsköns tävlingar runt om i tidningarna.

Förra matchen såg folk köa utanför pubarna. På lördag lättas trycket på pubarna litegrann eftersom man har chans att se matchen på storbilds-TV - på inte mindre än två ställen; parken Glasgow Green och torget George Square. Och biljetterna dit är slutsålda, trots att de kostar £12 styck.

En lokal radiostation och två dagstidningar har dessutom startat en kampanj som ser till att fotbollsfesten startar redan på fredag. "Strip for Scotland" betydde tyvärr inte, som jag antog när jag fick ett email på jobbet, att karlar uppmanas klä av sig inför matchen. Det är istället en uppmaning att bära fotbollströja på jobbet på fredagen och genom det skänka pengar till "Cash for Kids" som är en årlig välgörenhetskampanj som går av stapeln samma dag. Det stora försäkringsbolaget jag jobbat på har gått med i denna kampanj och av surret på stan att döma så är vi inte ensamma.

Och surras gör det. Överallt och i alla möjliga former. Jag har en svag känsla av att det är något mer som händer i världen och att jag har något ytterligare i kalendern framöver, men det är hur som helst fotboll och landslaget för hela slanten just nu!

Själv ska jag inte bära fotbollströja men jag ska gå till en pub och kolla på matchen och ha kul. För än har jag inte varit på en skotsk landslagsmatch som inte har inneburit ett sjudundrande party! Och av allt att döma kommer det finnas lite uppumpat adrenalin att parta loss på lördag.

McFadden får gärna glänsa igen - heja Skottland!

(jodå, på kvällen ska jag följa Sveriges match också. Oroa er inte.)

No comments: