19 December 2003

Nyhetstankar i dammigt bibliotek

Nordisk familjebok anno jättetidigt 1900-tal. Skrämmande läsning. Det finns vissa ord man bara vet att man kommer få gap- och skriksjuka av att läsa, så därför slog jag ju såklart upp några av dem när jag var på biblioteket idag. Homosexualitet, moral, neger, aga, jude, zigenare, uppfostran, vilket land som helst utanför Europa... Vilken människosyn. En feminist skulle få slaganfall, vem som helst som tror på jämlikhet, öppenhet och tolerans skulle få dåndimpen.

Ibland leker jag med tanken att åka tillbaka 100 år. Tänk att föra en diskussion med någon prominent herre från 1903 om kvinnofrigörelse. Att hans fru skulle få rösta, ta ett arbete utanför hemmet, att han inte skulle få aga henne, att hon skulle vara myndig. He, he...

Å andra sidan behöver man kanske inte åka 100 år tillbaka för att få sig en tidsresa. Den senaste tiden har det räckt med att slå upp tidningen och läsa om hur Frankrike tacklar tolerans, öppenhet och religion i ett mångkulturellt samhälle. De har säkert läst Nordisk Familjebok.

Förbud och tolerans går inte ihop i min värld och slöjan har oförtjänt blivit en symbol för något enbart ont. Så är det naturligtvis inte. Ont är det om det sker under tvång, jag skulle vilja säga statligt tvång, förbud. I annat fall ser jag ingen skillnad mellan slöja och kjol faktiskt. Det finns västländer där kjol är den "rätta" klädseln för kvinnor i många olika samband. Ta bara skoluniformerna runt om i Europa. Tvånget att bära kjol kan gott jämföras med tvånget att bära slöja. Det sociala tvånget kan vara minst lika förtryckande som det formella.

Frankrike har valt att se slöjan som en religiös symbol och inte en kulturell. Det är olyckligt, eftersom hänvisningen till koranen i den frågan är jämförlig med kristnas ständiga hänvisning till bibeln i ett försök att rättfärdiga sina handlingar. Och det vet vi ju alla att allt kan tolkas till vilkens som helst fördel genom att bara peka på de rätta bibelrummen. "Hänvisning till" är inte detsamma som "med stöd av".

Nu är slöjor och kors runt halsen (allt som inte är "diskret") lika förbjudet och det låter ju... helt sjukt. Ska de tvinga buddhister att ha hår också? Ska ortodoxa judar tvingas klippa polisongerna? Nä, det här låter inte bra. Det låter väldigt, väldigt, väldigt mycket... Nordisk familjebok anno jättetidigt 1900-tal.

No comments: