21 December 2004

Nordirland: bränder i julhandeln och IRA-kalender

Det finns inget nytt att rapportera om fotofrågan, och därmed inte från den politiska processen, så jag går direkt till nyheterna under strecket;

==================================

Ville inte spekulera i helgen, men nu är det bekräftat att det var en form av brandbomb som startade den häftiga branden i B&Q-varuhuset (typ Bauhaus) i Belfast i söndags. Över 100 brandmän kämpade mot lågorna. Mattavdelningen brann upp och resten av varuhuset fick omfattande rökskador.

Inatt brann en Poundstretcher-butik (lågprisbutik) upp efter att brand startat bland kontorsprylarna. Utredningen är inte klar, men man misstänker att en brandbomb ligger bakom även i detta fall. Igår utrymdes nämligen en Homebase-butik (också typ Bauhaus) efter att en brandbomb "delvis" detonerat. Som tur var blev skadorna ringa. I samma område brann en mattaffär ner i söndags, man vet inte än vad som orsakade den branden men det verkar onekligen som att en trend är igång. Totalt har fem bränder uppstått i "brandvänliga" butiker på tre dagar, knappast en slump, va?

Politiker på båda sidor fördömer så klart det inträffade. Inte direkt vad man behöver just nu när paramilitära avväpningar är det stora samtalsämnet för dagen.

Och på tal om det så verkar IRA ha visst sinne för humor. Sin egen humor i alla fall. Mitt bland alla krav på fotografering av deras vapen så har de gjort just detta - fotat sig själva poserandes med vapen - och gjort en kalender av det! Något att ge mormor att hänga i köket 2005, kanske? Skulle inte tro det, nej. En reporter på en tidning säger att han köpte en i Sinn Feins egen bokhandel, och det förvärrar ju saken. Nu säger ledningen att de inte kände till något utan att det måste varit någon av de mer "hårdnackade", som inte är nöjd med dagens mesiga utveckling, som måste ha fixat detta. Lojalisterna kräver så klart en utredning av saken och vilka kopplingar Sinn Fein och IRA egentligen har i dagsläget.

IRA hävdar att bilderna är gamla, men frågan är hur gamla. Hur som helst känns det ändå som både taskig smak och dålig tajmning för dylika 'skämt'.

No comments: