13 November 2008

Ipred? Ge mig Ipren..

Ok, så det är fel att snuva hårt arbetande yrkesmän på pengar. Framförallt som deras procent av intäkterna är så små till att börja med. Men är det bara jag som tycker mig höra ett eko bakom frågan om Ipred, ett eko från svunnen dag?

Var det inte dessa skri som hördes när biblioteken infördes? "Hjälp, folk kommer läsa mina böcker utan att betala!"

För att inte tala om kopieringsmaskinen? "Hjälp, folk kommer ta egna kopier av mina dikter/bilder/böcker/pjäser/ritningar!"

Och spiken i kistan, internet? "Hjälp, folk kommer få ännu större tillgång till mina prylar utan att betala!"

Men siffror visar att DVD-försäljningen går upp, att lagliga nätbutiker säljer musik som aldrig förr, så... vad är problemet? Även om folk köper en laglig CD eller DVD så kan ni ju vara helt säkra på att den CD:n eller DVD:n kommer delas med minst sex personer. Som delar med sig vidare, och vidare...

Handen på hjärtat, vilka har inte kopierat musik? Man behöver inte ladda olagligt, det gör det bara lite snabbare. Och sedan slutar det med att man köper de tre andra skivorna med artisten man nyss upptäckt - och till slut köper man även den man laddade ner för att man liksom vill ha fodralet.

Jag talar av egen erfarenhet. Tänker jag tillbaka fem år så har alla mina nya upptäckter skett genom olagliga nedladdningar och piratkopior - men när jag väl provsmakat gratis så har jag köpt skivor, gått på konsert, spridit upptäckten till mina vänner... Alla de artisterna har definitivt tjänat på mina gratis nedladdningar!

Är det inte dags att inse, nedladdningar tar inte över, det är bara ett nytt cirkulationssätt. Lev med det.

No comments: