7 November 2008

Kulturfyran om Amerikatt

Kulturfyran går förstås i det amerikanska valets tecken. Valet har bevakats av svenska medier som inget amerikanskt val tidigare.

1. Hur amerikaniserade har vi blivit? Får det amerikanska valet för stor uppmärksamhet?
På A svarar jag att jag tror det svänger mellan decennierna. För sisådär 15 år sedan minns jag att USA var riktigt hippt, alla som "va" nåt åkte dit på språkresa, som AuPair, på semester et c. Hip-hop var coolt, skejtarkulturen kom och det var läckert att handla i amerikanska affärer. Men krig och politik ändrar saker... och nu är det snarare coolt att vara anti-USA. Fast kulturen sitter ju kvar - jeans, hamburgare, musik, film. Bara att erkänna, våra influenser kommer inte direkt från Paris...

På B svarar jag att jag inte tycker det fått för stor uppmärksamhet för det här är nog ett av de viktigaste - och intressantaste - amerikanska valen på många, många år. Så som världsläget är så kommer det ha stor betydelse vem som tar över efter Bush. Och att landet där borta tar ett kliv in i framtiden med en svart president (t.o.m. övervägde en kvinnlig ett tag) det är en stor grej. Inte bara i USA förresten... Uppmärksamheten är justifierad.

2. Vad betyder amerikansk kultur för dig? Vad är den första bild du får i ditt huvud när du hör orden “amerikansk kultur”?
He, he, det första jag tänker på är en jättestor långtradare och framför den en grov man i skjorta och cowboyhatt som käkar hamburgare och dricker Coca-Cola med amerikanska flaggan vajandes i bakgrunden.

3. Nämn en bok eller film som kommer från USA och som du tycker är bra.
Finns flera. Ska man vara petig så bor Sharpe's författare numera i Cape Cod och Outlander-seriens författare Diana Gabaldon är från Arizona... ;-) Pete Hamill's "Snow in August" är lysande förresten.

Finns massor med bra amerikansk film. Bröderna Cohen är stabila t ex, "Little Sunshine" var jättebra. Indiefilmer brukar generellt vara mer sevärda än Hollywoodproduktioner; filmer från Drömfabriken känns just - fabricerade, serietillverkade utan hjärta. Men det är ju som det är.

4. Om du skulle få en resa till USA, vart skulle du resa då, om du fick välja?
Jag försöker att inte säga "tillbaka till Washington DC", för det skulle vara kul att återbesöka - men samtidigt är det så många ställen jag inte varit på! Troligen västkusten (San Fransisco - L.A), eller Florida, eftersom jag redan varit på Östkusten från Cape Cod till Virginia.

No comments: