19 February 2007

Vacker som en (svensk) prinsessa

Det stora samtalsamnet bland kvinnorna pa jobbet idag var "nagon utnamning nagonstans" dar "The Swedish princess" var hyllad for att vara otroligt vacker och for att vara ett foredome for kvinnor genom att inte salla sig till "Size 0" utan vaga vara kvinna, med kvinnliga former.

Ingen visste vilken prinsessa som asyftades, aven om jag anar att det kan vara Madeleine, men det spelar nog ingen roll for bada tva ar himla vackra. Sa vara prinsessor soktes upp pa chefens dator (som har internet-access) och sedan stottes och blottes Viktoria och Madeleine resten av dagen - och alla undrade hur sjutton vi svenskar bar oss at for att se sa unga och frascha ut.

Joda, bade jag (32) och min snart 38-ariga van far ideligen hora att aven vi ser ut att inte kunna vara en dag over 25.

Vi brukar, lite frankt, svara att vi ater mer frukt och gront och mindre friterat i Sverige. Och en del av svaret tror jag ligger just dar. Friterad mat, chips, lask, pajer och over huvud taget saker med hog fett-, socker- och salt-halt ar definitivt samre for hyn an fruktstunder pa dagis, mineralvatten och lunchsallader. Jamfort med den skotska dieten sa kanns det som att man i Sverige ater nyttigt aven nar man ater onyttigt! Pa Sibylla far man atminstone sallad till hamburgaren, medan man pa en chippie mycket val kan fa hamburgaren friterad. Sallad - och sallader - finns inte pa varldskartan.

Avsaknaden av frukt och gront ar nog det forsta man slas av nar man kommer till Skottland. I Sverige ar jag van att springa in pa 7Eleven, Pressbyran eller vilken liten kiosk som helst och kopa en banan nar magen kurrar - eller i varsta fall en Wasa Sandwich. Det finns inte ens bruna bananer i kioskerna har, knappt ens i snabbkopet, man maste ta sig till en rejal matbutik.

Vatten ar heller inte lika sjalvklart har som i Sverige. Det ar pa uppsving som en "halsodryck", men till maten dricks helst nagot med "smak". Forvanansvart manga pa jobbet kan inte tanka sig att dricka vanligt vatten annat an i samband med piller! Mineralvatten finns i dyra forpackningar och kommer i naturell eller i basta fall med citronsmak - och ar otroligt svara att hitta i matbutikerna! Det ar darfor jag efter en resa till Sverige aker hem med vaskan full med Ramlosa Skogshallon, Loka Bjornbar och andra smarriga mineralvattenflaskor. Vilka dricks med andakt vid val valda tillfallen, garna efter att ha lagrat dem sa lange att de ar pa vippen att ga ur datum.

Kranvatten ar till for att vattna blommorna. Ok, jag kan inte pasta att Glasgow-vattnet smakar som ur en bergskalla, men det ar inte direkt nagot fel pa det - med internationella matt matt. Vi har grymt bra vatten uppe i Skandinavien, sa det ar klart man kanner skillnad, men vattnet har funkar. Riktigt gott blir det forstas forst nar man knallar upp i bergen och fyller pa flaskan fran en klar och porlande bergsback - da smakar det som i Sverige, d.v.s. ingenting...

Naval, summa summarum sa ar det alltid lika smickrande att hora om landsmaninnor i positiva ordalag, aven om det nog inte enbart ar generna som ligger bakom skandinavernas lyster. Jag borde kanske f o anamma den skotska dieten lite mer - om inte annat for att nasta resa till fosterlandet kanske antligen fa uppleva den dar Forsta Gangen man slipper visa ID pa Systemet! Det ar inte ens smickrande langre...

2 comments:

Anonymous said...

Vattnet i min kran är te-färgat och smakar unket. Bor jag verkligen i Sverige?

Carina said...

Nja, i ditt fall ar det ett gransfall. ;-)