12 December 2007

Julpanto - ingen vanlig pantomim

När jag var utbytesstudent här i Glasgow för ett par år sedan fick jag en inbjudan att följa med juridiska fakulteten på ett "julpantomim". Jag var måttligt intresserad... Först någon månad efter jul förstod jag att det inte alls handlade om människor i trikåer som låtsades klättra uppför osynliga rep och leta dörren på osynliga hus. Julpantomim - eller julpanto kort och gott - är något helt annat.

I Sverige har vi som tradition att se något kul lustspel på Trettondagsafton; ni vet, Poppe- och Rydbergstuket. Vi har också en tradition att sätta upp nyårsrevyer. Tänk er att ni tar detta, blandar med sång och dans, kryddar med en kändis eller två i ensemblen, överdriver kostym och dekor och bakar in allt med en klassisk saga som grund - resultatet blir en rolig show för hela familjen. Det är julpanto. Och julpanton är lika mycket brittisk jultradition som nyårsrevyn är svensk.

Och igår gick Mia och jag och kollade på en; Törnrosa. Medverkade gjorde bl a två helt underbara skotska komiker; Gerard Kelly (som spelade narren Chester) är kanske mest känd i tv-rollen som Rab C Nesbitt (tja, världskänd i Skottland i alla fall) och Karen Dunbar (spelade god fe/nanny) är mångfasetterad komiker som man både kan se på scen, på tv (Chewin' the fat bl a) och som ståuppkomiker.

Panto är familjeshow av det klassiska - och interaktiva - slaget. Man hejar på hjälten, buar åt skurken (häxan i det här fallet), sjunger med i sångerna och varnar för spöken och annat som kan dyka upp bakom de ont anande figurerna. Och då menar jag att alla gör detta, från parkett till översta balkong, från fyraåringen till åttiofyraåringen.

Så, en lös Törnrosa-historia utspelar sig och det görs slängar åt allt möjligt aktuellt; från förste ministern till lokala trafikproblem. Och så framför man världens roligaste, genuint skotska och högst illustrerade version av "12 Days of Christmas". Eller vad sägs om följande lista:
1 fairy doll on top of a tree
2 football shirts (Celtic och Rangers, av en händelse... vilket fick publiken att ropa 'sitt' lags namn varje gång man kom till det stället)
3 Irn Bru
4 Forfar Bridies (typisk skotsk 'snabbmat', ett slags pirog)
5 toooiiilet rooooolls
6 stinky socks
7 Sunday Posts
8 Sausage suppers (mkt skotsk maträtt; friterad korv med pommes frites invirad i papper)
9 Lavvie brushes (toalettborstar)
10 Dodgy pants
11 Tartan teddies
12 gallons of water (i stora vattenpistoler, som man så klart sprutade ned parkett med)

Både jag och Mia skrattade högt och fick nästan ont i magen ibland tror jag, och vi levde ändå inte med lika mycket som den medelåldes mannen bakom oss! Det här var kul. Det här kommer jag göra igen. Det är definitivt en ny jultradition att lägga till på listan.

1 comment:

Anonymous said...

Ska till Glasgow till nyår och det här låter som något familjen kanske skulle tycka om. Var hittar man pantomin någonstans?

/Marika