6 November 2003

Det var bättre förr - väl?

"Jag förstår inte vad som är fel med dagens ungar. Nuförtiden sitter de bara inne och spelar tv-spel hela dagarna. På min tid var vi ute och lekte ända tills våra föräldrar släpade in oss på kvällarna." säger en kvinna runt 30 på pendeltåget och ljuger sig därmed alldeles blå. Hon måste minnas fel. Jag är i hennes ålder och vi var minsann inte ute och lekte hela dagarna. Vi satt inne och klagade på att det inte fanns något att göra ända tills våra föräldrar ledsnade, körde ut oss och låste ytterdörren.

Vi hade förvisso inga Nintendo att dega framför (någon nörd kanske hade ett Commandore) men vi hade serietidningar. De fyllde samma funktion då som Nintendo gör nu. Vi låg i sängar, under sängar, bredvid sängar, bland täcken & kuddar, i garderober, under bord och i hundkorgar. Runt oss var hela golvet täckt av Kalle, Bamse, Buster, Agent X9, Pellefant, Fantomen, Acke, Knasen, 91an och Bobo & Gnuttarna. Någon hade kanske t.o.m. serietidningarnas motsvarighet till Xbox - albumen med Finn & Fiffi, Lucky Luke, Johan Vilde och Tintin.

Idag sitter ungarna hela dagarna och spelar Quake, NHL 2004 och Mario Bros. Vi låg och tittade i/läste serietidningar. Enda skillnaden är att dagens ungar pratar med varandra under tiden. Vem sa att det var bättre förr?

No comments: