11 November 2003

Årets pepparkakstest

Det är snart December och vi vet alla vad det betyder. Pepparkaksbak. Ni som inte gör degen själv kommer som vanligt stå där i kyldisken och våndas. Hur vet man vilken sort som är bäst? Skogaholm (ICA) är ett klassiskt brödmärke, Mor Annas (Hemköp) låter hemtrevligt och Annas pepparkaksdeg (ICA) är ett känt pepparkaksmärke. Men vilket av dem ÄR bäst, för mig? Vilken är den godaste degen och vilken blir de godaste pepparkakorna?

Jag har gjort testet åt er! Jag köpte samtliga tre och utförde min högst ovetenskapliga undersökning hemma i köket en kväll. Jag delade upp undersökningen i tre delar; Degens smak, Utbakning och Kakornas smak. Jag rangordnade sedan märkerna inom dessa grupper. Här är resultatet:

Degens smak
Jag åt degen både direkt från kylen, rumstempererad och med lite mjöl inknådad. En pepparkaksdeg är nästan alltid godast med lite mjöl i. Jag jämförde sedan både smak och konsistens.
1) Skogaholm - Det ska kännas som om det är lite sand i en bra deg. Sockret skall nästan knastra, fast bara nästan, när man tuggar och degen ska kännas fast och lite sträv mot gommen. Detta klarar Skogaholm perfekt. Den smakar också verkligen pepparkaka!
2) Annas Pepparkaksdeg - Klarade också "sand-testet, men smaken var lite mildare och snabbt övergången.
3) Mor Annas - Inget sand alls. Det var som att käka Play Doh. Smakade pepparkaka i rumstemperatur men ingeting när den var kyld.

Utbakning
En bra deg ska inte behöva ligga framme halva dagen utan "tina" snabbt, vara smidig att baka ut och inte gå sönder när den börjar bli tunn.
1) Skogaholm - 10 minuter på bänken och det var bara att sätta igång och baka. Kändes smidig och höll tills vi närmade oss 1-2 mm tjocklek.
2) Annas Pepparkakor - Efter 10 minuter i rumstemperatur var det inga problem att vare sig knåda eller kavla. Gick dock sönder lite tidigare än Skogaholms när den började bli tunn.
3) Mor Annas - 25 min och fortfarande hård och stel att knåda! Oacceptabelt när man är pepparkakssugen!

Kakornas smak
Man kan inte förvänta sig att de ska smaka som köpta, ens om det är samma märke som på burkarna, men de bör åtminstone smaka "Hembakat. Dvs, är de lite ljusa ska de smaka lite pepparkaksdeg, är de perfekta ska de smaka pepparkakor och är de lite mörka ska de smaka... ja, bränt.
1) Annas pepparkakor - Smakar som hembakta pepparkakor! Lite kryddiga, spröda och är de ljusa får de en förstärkt pepparkaksdegssmak.
2) Mor Annas - Lite tam i smaken, men goda när de är nybakta.
3) Skogaholm - Försvann smaken i ugnen?

Slutomdöme:
1) Annas pepparkakor
- god deg, jättegoda kakor. Gäller att baka fort innan degen är slut för resultatet är också gott.
2) Skogaholm - jättegod deg, äckliga kakor. Sugen på lite deg kanske?
3) Mor Annas - Äcklig deg, tama kakor. Bra om du får gäster och måste få ut många kakor av degen.

Så där, sätt igång och baka nu. Vaddå "man ska inte äta degen"? En miljon ungar kan inte ha fel!!!