20 November 2003

Homosexuella idrottare finns. Så länge de är kvinnor.

Den löjligaste och klantigaste diskussionen som kan tas upp tog - manliga - sportskribenter upp direkt efter Sveriges VM-silver i damernas fotbolls-VM. Nu har det inte skrivits om våra damer på århundraden, så så fort medieutrymmet började fyllas med kvinnliga fotbollsspelare dök diskussionen upp. Den otroligt tröttsamma om ifall det finns lesbiska spelare i damlaget eller inte.

Bästa sättet att spä på myten att "alla damspelare är flator" är naturigtvis att ta upp diskussionen på nytt! Jag har fått möta denna tröttsamma och felaktiga fördom ända sedan jag började lira i mitten av 80-talet. Denna myt som gjorts till sanning. Och det verkar, 20 år senare, som att precis ingenting ändrats.

Förut framställdes det mer rakt som en anklagelse, och just den absurditeten att teorin lades fram som fakta gjorde att man lätt kunde skaka på huvudet och skratta åt den. Nu är det värre. Nu utger sig nämligen de - manliga - sportskribenterna för att vara på damernas sida. De inleder sina krönikor/artiklar med att det är en fånig debatt, för att sedan ägna resten av krönikan/artikeln åt att underbygga denna fåniga debatt - som de själva skapat! För vilka är det egentligen idag som över huvud taget funderar kring och diskuterar denna fråga - jo, sportjournalisterna!

Trodde kvällstidningarna och nyhetssändingarna lagt ner efter Anrells fånkrönika härom veckan, men så fick jag nya numret av Sporttidningen i brevlådan idag och därmed lever fåneriet vidare minst en månad.

Det är ett hån att bygga sina krönikor kring att det inte spelar någon roll ifall någon är öppet homosexuell och att ingen skulle bry sig om det var så. För vore det så skulle de inte skriva en massa kränikor om det! Pinsamt nog fortsätter de - manliga - skribenterna att uppmana damer att komma ut ur garderoben. "Kom ut, kära ni, vi vill er inget ont, vi vill bara göra det lättare för er genom att offentliggöra att ni finns och ta bort udden av det. Det är bäst för både idrotten, den homosexuella rörelsen och samhället i stort."

BULLSHIT! Vill ni ta udden av det och verkligen skapa en förändring i attityden till homosexuella idrottare ska ni först och främst, enbart och exklusivt inrikta er på de manliga fotbolls- och hockeyspelarna! DÄR kan vi tala om ett tabu som bör tas udden av!

Alla känner redan till ATT det förekommer homosexuella, kvinnliga idrottare. Däremot sitter locket väldigt hårt på vad gäller de manliga. DET är löjligt, för det finns homosexuella, manliga elitidrottare. Förutom att det rent logiskt av 14 X 25 hockeyspelare i Elitserien borde finnas minst en bög så vet både lagkamrater, journalister och fler supportrar än jag att det verkligen är så. Men ingen talar om det. Av det kan man bara dra två slutsatser; antingen är det så accepterat att det inte finns anledning, eller så är det så oaccepterat att ingen vågar ta första steget. Tyvärr finns det stark anledning att tro på det sistnämnda.

Jag skulle kunna namnge både elitfotbollsspelare och elithockeyspelare som jag med säkerhet vet är homosexuella, men det tänker jag inte göra. Att komma ut är ett beslut varje individ själv måste ta så jag kan bara uppmana spelarna själva - "Kom ut, kära ni, vi vill er inget ont, vi vill bara göra det lättare för er genom att offentliggöra att ni finns och ta bort udden av det. Det är bäst för både idrotten, den homosexuella rörelsen och samhället i stort."

No comments: