5 November 2003

I väntan på Harry Potter

"Det finns ingen anledning att ha bråttom" säger Tidernas Förlags informatör Malin Nauckhoff Nasiell angående att hela världen får Harry Potter i julklapp medan svenska barn får vänta tills påskharen kommer. Snacka om läsarförakt! Snacka om att inte hängt med i svängarna och förstå vad Harry Potter är! Snacka om att INTE veta hur man tjänar pengar!

De som följt Harry Potter böckerna började längta efter den femte ungefär när Harry-pojken irrade omkring i labyrinten i fjärde. Rätt länge nu alltså. Alla vi som gått ut sjätte klass har givetvis redan läst den på engelska och håller på att spricka av trycket att inte avslöja vem som dör, vem som kommer åter och vem som... Just nu skulle våra kompisar ge vad som helst för en svensk översättning. Efter nyår kommer en viss andel redan antagit utmaningen att läsa den på engelska och resten har vi andra redan försagt oss till eftersom man så lätt säger saker man inte menar dagen före nyårslöftet att inte avslöja hur böcker slutar måste infrias.

Andra länder låter översättare jobba i skift för att få ut boken så fort som möjligt. De svenska, jag menar DEN svenska, plitar på i sin ensamma kammare utan vidare press från förlaget. Nej, för de ser ingen vits med att få ut boken till julhandeln eftersom vi svenskar shoppar som galna i April i vilket fall. Eller hur var det nu de tänkte där på förlaget?

No comments: