18 November 2003

Sankta Lucia

Dags att välja Årets Lucia. I Stockholm City-tidningen kan man kolla in Stockholms kandidater och lägga sin röst. Nio söta flickor finns att välja på.

Lucia är ljusets drottning, ämnad att vara frontfigur i ett ljusets högtid. Denna högtid har anor redan från vikingatiden faktiskt. De gamla bönderna gillade så klart inte mörkret, inte enbart p.g.a. avbrott i jordbruk utan man var lite allmänt mörkrädd på den tiden. Så vid ett tillfälle under den mörkaste tiden på året (ungefär i mitten av December) firade och hyllade man ljuset i tron att det skulle påskynda dess återkomst. (Solbullar, dvs lussekatter, härrör t ex från detta) Av någon anledning (som ingen gett mig en bra förklaring på) kopplades det sicilianska helgonet St. Lucia till denna högtid och Lucia-personen tillkom till ljus-festligheterna. Följdaktigen var Lucia en kvinna med långt, ljust hår, ljusa kläder och med ljuskrona på huvudet.

Så vad gör brunetterna i startuppställningen?

Må vara att denna omröstning idag ses som en förtäckt skönhetstävling, och att arrangörer vill visa modern och politisk korrekthet, men Lucia är en ljushyad flicka med långt, ljust hår. Inget annat. Inte mörkhyad, inte man, inte korthårig, inte brunett. Detta är varken estetiskt, etiskt eller etniskt diskriminerande. Det är helt enkelt så en Lucia ser ut. På samma sätt som att elfer är små och inte 1.95 m och jultomten är stor, rund och skäggig och inte en nyrakad, vältränad 22-åring. De är inga "ideal" ur någon som helst synpunkt (när blev dvärgar och tjocksmockar ett ideal?), därför bör vi heller inte blanda in dem i vår vardagliga strävan efter jämställdhet i samhället. Någonstans måste vi kunna skilja på "på låtsas och på riktigt"!

Själv tänker jag rösta på nr 9.

No comments: