19 September 2005

Bra journalistik ifragasatter

Sag ett utmarkt inslag pa BBC Scotland idag. Rubriken var "Booze & Blades" och inslaget borjade med att man sa att av alla utvecklade lander (typ vasterlandska lander kan jag tanka mig da ra) sa var Skottland det valdsammaste. Jag har saklart ocksa last om knivkulturen och om problemen framfor allt i Glasgow, men varst av alla... Man tillade da att detta var enligt en farsk FN-undersokning. Och da borjade jag rynka ihop ogonbrynen pa allvar. Av alla valutvecklade lander sa kom FN fram till att Skottland var varst...?

Det var da det fantastiska hande. Man borjade genast problematisera undersokningen, fragorna, sattet den utforts pa, urvalsmaterialet, kategoriseringen av fragorna, urvalsgruppen etc etc.

Det visade sig att undersokningen bl a handlade om "radsla" - och det ar nagot helt annat an forekomsten av vad man nu mater. En kriminolog fick upplysa oss om att det mycket riktigt ar sa att aldre kvinnor - som i realiteten loper minst risk att utsattas for alla typer av brott - sager sig vara mest radda medans unga man - som i realiteten loper storst risk att utsattas for brott - sager sig vara minst radda. Detta for att belysa att radsla och forekomst ar tva olika saker.

Man gick sedan vidare och problematiserade och ifragasatte resten av undersokningen. En del hade handlat om saker man utsatts for. Da ifragasatte reportern bl a typerna av agerande som tagits med. Mord och valdtakt var inte med, men olika former av misshandel och aven olika sorters knuffar, vilka sedan bakades in i begreppet "vald". Som reporten sa, det ar valdigt olika hur man uppfattar en knuff och att mixa en knuff med knivvald ar valdigt vanskligt nar man sedan bygger staplar pa resultatet.

Summa sumarum; man kom fram till att vi nog skulle ta den dar undersokningen med en stor nypa salt. Och det tyckte jag var klokt. Det var sa mycket vanskligt med den att den egentligen inte visade nagonting.

Jag tyckte det var underbart att se ett sadant inslag, dar uppgifterna inte koptes med hull och har - sa att man sjalv fick sitta i tv-soffan och slita sitt har och bli "gaaaalen pa journalister som basunerar ut rubriker som inte har forankring i verkligheten". Det har inslaget borde man sanda till en rad nyhetsredaktioner som utbildningsmaterial.

Och FN far baklaxa. Tankte hitta en lank till undersokningen, men just nu kommer jag inte in pa nagon av FNs sidor sa det far vara sa lange.

No comments: