26 September 2005

Nordirland: IRA ar utan vapen, tror vi, sa gott det gar

Idag kom nyheten alla vantat pa: IRA har forstort hela sitt vapenforrad.

Den som sager detta ar John de Chastelain, kanadensare och general for den oberoende, internationella kommission som overvakar IRAs avrustning. Han, en katolsk prast och en protestantisk pastor har bevittnat processen och sager sig nu vara overtygade om att IRA skrotat hela sin vapenarsenal.

Hur vet de nu detta? Forra hosten, nar IRA gick med pa att lata sig avrustas, gallde det att klura ut hur mycket vapen denna paramilitariska grupp egentligen hade. Storbritanniens sakerhetstjanst hade sina uppgifter, Irlands hade sina. Kommissionen baserade inventarielistan pa dessa samt jamforde med vad IRA sjalva visade upp for dem. Nu stammer de skrotade vapnen med kvantiteten pa inventarielistan, man anser att IRA ar avvapnat.

Unionisterna ar inte lika overtygade, de har ju inte sett foton pa det...

Men vad skulle det egentligen spela for nagon roll? Antingen hor man en oberoende kommission och tva kyrkoman, vilka man torde hysa nat slags tilltro till eftersom det var sa himla viktigt att just kyrkoman agerade vittnen (aven om Ian Paisley nu havdar att de inte alls ar oberoende, eftersom IRA godkant dem... suck), bekrafta avvapningen - vilket antingen stammer eller inte stammer. Eller sa far man se foton pa hela den forstorda vapenarsenalen - vilket antingen stammer eller inte stammer.

Min poang ar att, foton eller inte, sa kan man faktiskt inte med 100% sakerhet veta att exakt vartenda vapen forstorts, eftersom ingen vet hur mycket IRA egentligen hade till att borja med. Vad ar det som sager att IRA trots allt inte har en liten gomma i nagot skjul nagongstans? Man kan bara hoppas att detta var hela klabbet och att IRA nu foljer sin egen uppmaning och agnar sig at demokratiskt arbete. Och att detta leder till att parterna for en gangs skull samtalar med varandra.

Fast nagot sager mig att lojalisterna, med DUP och Ian Paisley i spetsen, inte kommer rusa till forhandlingsbordet och verka for en implementering av Langfredagsfordraget. De hittar sakert nagon ny liten hake att hanvisa till...

Och tyvarr tror jag inte att det blir lugn och ro pang bom heller. (Eh, jo, jag noterade ocksa ordvalet...) IRA ar den stora republikanska, paramilitariska organisationen, men det kryllar av smagrupper som inte nodvandigtvis har nagon koppling till IRA. Alla dessa kan inte vantas folja i samma spar, vissa av dem anser t.o.m att IRA svikit "saken". Det kryllar aven av lojalistiska smagrupper, samt tva stora, vilka nu under sommaren varit sa aktiva att Storbritannien numera officiellt betraktar dem som att ha brutit vapenvilan de hallt sedan 1994. Dessa lojalistiska grupper har inga som helst planer pa att avvapna sig: "Inte en chans, inte ens om de Chastelain lever tills han blir 208".

Sa med detta i atanke, samt det faktum att jag varje vecka laser om sekteristiska brandattacker mot bostader i Belfast, sa kanske det inte vore sa konstigt om IRA valt att spara en granat under huvudkudden i alla fall. Om utifall att.

No comments: