8 March 2009

Scotland no more... eller, besök INTE dessa ställen.

Lochaber no more
Sutherland no more
Lewis no more
Skye no more...

Inspirerad av ett inslag på radio Clyde1 i veckan, vilket i sin tur var inspirerat av Proclaimers sång "Letter from America", så har jag senaste dagarna funderat över, inte så mycket ställen jag inte kan se igen, men ställen jag inte vill se igen - Skottlands ökenhålor. I olika sammanhang är man ju snabb med att rekommendera toppenställen att besöka, men det är inte ofta man avråder folk!

Så idag tänkte jag utfärda 5 varningar - ställen i Skottland ni definitivt inte behöver besöka. Tro mig, det var inte så lätt att skramla ihop fem tips, inte när jag beslutade att jag inte kunde välja fem Glasgowförorter...

1) Cumbernauld. En förort till Glasgow som är ungefär lika charmig som... Tensta. Finns absolut inget mer att se än grå hus och ett tomt köpcenter. Har senaste fem åren legat i topp i den årliga omröstningen för "Skottlands värsta stad", vilket väl säger allt. Var överraskande nog petad från förstaplatsen i år, av Glenrothes, men det var säkert en tillfällig blip.
Åk istället till: East Kilbride. Lika trist men bättre köpcentrum.
Om du ändå åker dit: Kom för bövelen ihåg bussnumret därifrån!

2) Aberdeen. En stad är en stad är en stad... Det enda intressanta är Aberdeen beach med amerikanskinspirerat nöjesstråk. Det är lätt att tro att man är i Ocean City, Maryland, USA, och då kanske man till och med får för sig att ta sig ett dopp. Dålig idé. Doppa tån i juli och du får amputera denna frostbitna kroppsdel. Jag skojar inte.
Åk istället till: Stonehaven. Charmig fiskeby strax söderut där ni kan besöka Dunnottar Castle.
Om du ändå åker dit: Besök gärna strandpromenaden för nöjes skull. Kanske raggar du upp en rik oljeplattformsarbetare?

3) Borders. Visst, det är lummigt och kulligt, men vill man ha böljande landsbyggd kan man lika gärna åka till England. Varför dröja här när du har hela högländerna!
Åk istället till: England om du vill ha böljande landsbyggd. Två timmar norrut om du vill besöka Skottland.
Om du ändå åker dit: Melrose Abbey är värt ett besök i och för sig. Till och med värt att åka till Borders för... Ok, men gör det kvickt!

4) Inverness. Det måste ju ligga en stad i norr, men det är så den känns. Som ett måste. Industrier, jordens blåsigaste fotbollsarena, ett "slott" som ser ut som ett vanligt hus, de vanliga butikerna och en motorväg som gör det enda rätta - leder en snabbt tvärs igenom.
Åk istället till: Alla byar runt omkring. Cawdor Castle, Cullodens slagfält, trollska och lite spöklika Clootie well, spana in vilda delfiner vid Chanonry Point, lite längre söderut längs Loch Ness, norrut för vilda Sutherland.
Om du ändå åker dit: Slösa inte för mycket tid. Ät och handla, eller vad du nu behöver göra, upptäck sedan allt godis runt omkring!

5) Balmoral Castle. Visst, slottet är kungafamiljens sommarstuga, men det kostar en hundring bara att gå in i trädgården och man får bara besöka ett rum i slottet. Det finns massor av charmigare, mysigare, historiskt mer intressanta slott och slottsruiner i krokarna. Den fina naturen har du alldeles gratis utanför staketet, så vad alla turistbussar gör där förstår jag inte.
Åk istället till: Fortsätt nordöst i femton minuter och beta sedan av alla charmiga slott och slottsruiner längs småvägarna mot Aberdeen (som du givetvis snyggt parerar genom att svänga söderut mot Stonehaven...), t ex Kildrummy, Drum Castle, Castle Fraser, Glenbuchat Castle (gratis och vaktat av hundra får) mfl.
Om du ändå åker dit: Gör en trepunktsvändning vid allén upp mot slottet, ta ett foto och spendera hundringen på någon mysig pub inne i byn.

Håller ni med? Eller känner ni till några andra ställen som bör undvikas? Kommentera gärna!

4 comments:

Jenny Bergfur said...

Nääää, dissar du Aberdeen. Denna underbara stad där man lyckats anpassa arkitekturen till vädret..grått, grått, grått...kan det bli bättre :-P. Du glömde bort att nämna mysiga fiskarbyn Fittdee i södra änden av stranden. Fast den kanske bara tilltalar dom som gillar kitsch!

Carina D said...

Ha, ha, jo du har en poäng. Färgkoordinerat, var ordet!

Hm, Fittdee låter som ett ställe man faktiskt b-ö-r besöka... om inte annat för det snuskiga namnet. ;-)

Sandra (Jennys syster) said...

Läser din blogg med stor nyfikenhet, speciellt nu när jag själv är i Skottland. Dessa små råd ska jag definitivt ha i åtanke nästa gång jag beger mig ut.. ;)

Carina D said...

Ha, ha, eller åk dit och motbevisa mig! Brukar kika in på din blogg också faktiskt, och nickar igenkännande åt iakttagelserna. :-)