11 March 2009

Nordirland: Hålla andan, ta det lugnt och minns Påskupproret...

Två män med anknytning till Continuity IRA är gripna och förhörs just nu angående mordet på polismannen. Men männen med anknytning till Real IRA som pumpande över 60 skott mot militär och pizzabud är fortfarande fria. Belöning på £1000 är utlyst av Crimewatch och tidningen The Sun för tips som leder till gripande. Jag undrar vem som ger det tipset... det är fortfarande inte populärt att skvallra, och ingen med familj vill normalt sett hamna på (r)IRAs svarta lista. Om man säger så. Fast det finns ju i och för sig fortfarande inofficiella infiltratörer, "intelligence", så på ett eller annat sätt...

Aftonbladets Wolfgang Hansson presenterar förresten en, i mitt tycke, klockren analys av situationen i dagens tidning. Som jag sa i min blogg igår (alltid först :-) så råder ju faktisk viss oro trots att människor tar i från tårna och utåt sett håller god min. Och det är klart att alla politiker gör allt de kan för att lugna ner situationen, så att det här inte förstör vad de under så lång tid försökt bygga upp. Tror att politikerna just nu gör så där som man gör när man svajar på ett löst isflak, står med låg kroppstyngd och utfällda armar, kontrollerar andningen och andas fram: "lugnt och fint, luuugnt och fiiiint..."

Idag planeras t ex manifestationer runt om i Nordirland, för att visa "solidaritet och fördömande". Och det är ju toppen på sitt sätt.

Samtidigt kan jag inte hjälpa att tänka på Påskupproret 1916. Minns att det då var en mindre grupp irländska aktivister som, utan folkligt stöd, intog ett postkontor och under några dagar förde minikrig mot brittisk militär. Men. Det var statens överreaktion efteråt, avrättningarna av samtliga (med undantag av en amerikanskfödd samt en kvinna, vilka skonades av politiska skäl), inklusive en man döende i kallbrand, som satte fart på den Allmänna Motviljan. Som fick den knappt existerande gnistan att flamma upp.

Så jag tänker att måtte nu samtliga minnas detta tillfälle och hålla känslorna i schack. Man ska inte underskatta små aktioners roll, framförallt inte i ett redan spänt läge. Oroligheter blossade t ex upp i Craigavon igår kväll, mellan civila och polis. Men med lugn och sensibilitet så kan dessa förbli små aktioner utan historisk betydelse.

Låt fredsprocessen fortsätta - i fred.

No comments: