12 May 2009

Bland-bergsvandring i Glen Rosa på Arran

Arran är Skottland i miniatyr, sägs det. I södra änden av ön är marken relativt platt med sandstränder och golfbanor. I norr finns berg och slott och distilleri. Det finns en del att se och göra så jag har väl alltid tänkt mig en längre resa till Arran, för att ta in allt.

Men tidspress gjorde att jag valde att göra en dagsutflykt för en avkopplande vandring i Glen Rosa, som liksom kilar in bakom Goatfell (högsta toppen) och slutar där den skarpa Cuillin-liknande åsen tar vid. Tåg och båt gick på £16 tor, vilket ju är ett toppenpris!

Blev nästan lite orolig på båten för förutom pensionärer, barnfamiljer och semesterfirare så fanns massor av vandrare! Och jag som sett fram emot lite lugn och ro... Tja, som tur var satte lämmeltåget av mot Goatfells uppfart från Brodick Castle så jag knallade ensam mot Glen Rosa.

Jag hade en underbar dag med allt från solsken till skyfall. Fick även en liten pratstund med en underbar gammal gubbe som såg ut att komma direkt från någon pittoresk målning med sina brun-gröna kläder från förra sekelskiftet, vitt skägg och hatt. I övrigt var det lugn och ro, härlig bergsmiljö med en livlig bäck och frisk luft.

På eftermiddagen spöregnade det i ungefär en timme, så jag satt på en grönmossig mur under ett träd och drack te medan regnet smattrade mot allt det träffade, inklusive trädkronan ovanför mitt huvud. Men sedan kom solen och tog en klarblå himmel med sig. Fram emot kvällen hittade jag Brodick Bay och tog en timmeslång, romantisk promenad längs stranden. Tog även av mig barfota när jag försökta korsa några vattendrag.

Kvällen avslutades med kinamat i Brodicks hamn innan båten korsade ett alldeles stilla vatten tillbaka till fastlandet. Det var underbart att sitta på däck och ta in kvällssolen. Sedan tog det underbara slut. Ett kabelproblem längs tåglinjen, vilket innebar stillastående och ersättningsbuss viss sträcka, förlängde kvällen med två timmar.

Fast det var en världslig sak. Laddad med ny energi kan man ta vad som helst!

No comments: