3 May 2009

Bland ugglor och fårgrisar på Skotska landsbygden

Tre dagar härlig ledighet. Jag tillbringade lördagen i byn Cardross strax utanför Glasgow. En kompis som flyttade ner till London för ett par år sedan var hemma på besök så vi träffades hemma hos hennes mamma och passade på att snacka skit, snacka allvar och spana in ugglor på deras CCTV.

Jo, jag skojar inte. Hennes mammas partner hade installerat en kamera i uggleholken, så man kunde se ugglemamma och uggleunge snussa live på tv:n i vardagsrummet. Det var fasligt förtrollande... vi satt i över en timme och stirrade på en grå-vit massa. Och vi hade tur! Ugglorna vaknade och bökade runt lite. Ugglemamman tjattrade (inget "hoo-hoo" utan mer ett tjatter) och uggleungen gläfsde som en hund. Det var först när mamman flyttade sig ur bild och vi fick se lille ungen som vi var säkra på att det inte låg en liten cocker-spaniel i holken...

Tillsammans med kompisens mamma åkte vi också till en "farm shop", en affär på en lantgård. Det var ett sådant där ställe man skulle vilja handla på jämt - om man bodde nära och hade råd... Affären såg inbjudande ut redan när man steg innanför dörren, med alla lokalprodukter - allt från saft till hembakt bröd till ostar och grönsaker - uppradade på lantliga trähyllor och med handskrivna skyltar. Priserna var ju något högre än på Tesco, om man säger så, men å andra sidan så brukar hemgjort smaka SÅ mycket bättre! Och visst fanns det massproduktionsmärken där också, om än i liten skala. Bl a svenska pepparkakor och aladåber! Märkligt... Nåväl, massprodukterna var prissatta så att det inte skiljde så mycket mot lokalprodukterna. Vilket jag måste säga var klokt, för tjänar man bara några tioöringar så kan man ju lika gärna köpa Hemgjort.

Medan kompisen och hennes mamma fyllde rottingkorgar så att de såg ut som riktiga torggummor så unnade jag mig en hembakt limpa med en massa frön, ljung-honung och en kolsyrad hallondryck. Kompisen överraskade mig med en jättesöt liten burk med hallonsylt. Så gissa vad jag åt till frukost idag? Och jo, hembakt och hemlagat smakade jättegott!

Från farmen hade man underbar utsikt över River Clyde och böljande kullar. Vi beundrade den ett tag, innan vi hälsade på fyrtioelva höglandskossor (samtliga hade tydligen namn och bonden kunde tydligen se skillnad på de lurviga kopiorna...), lite höns och ett par otroligt lurviga grisar! Såg ut som om några får varit otrogna, men det finns tydligen ludna grisar... Hm, jag undrar jag. Fåret i hagen bredvid såg rätt pilsk ut...

Det var skönt att knalla runt i lantligt lugn och frisk luft och ta igen förlorad tid med kompisen. Jag blev dessutom helt kär i hennes mammas stuga från 1600-talet. Den har förvisso byggts ut i olika omgångar, men de hade ändå lyckats behålla det gammaldagsa i flera avseenden. Badrummet kunde ha klippts ut ur en inredningstidning och köket ur en lanttidning. Det var så mysigt där att jag till och med glömde bort att vara allergisk mot katterna! Lustigt det där, jag kände inte av någonting, trots att katterna var ena långhåriga saker...

Oh, upptäckte en ny grönsak också. "Butternut squash" (och inte "Butterscotch Nut" som mammans partner envisades med att säga). Jag vet inte vad den heter på svenska men den ser ut som en kalabass ungefär, som en gulbrun blandning mellan squash och ett jättestort päron. Det råa köttet luktade som persika och såg ut som kålrot... Hur som helst, grönsaken var god, så nu har jag ännu en att inkludera! Fast vi åt vanlig kyckling till. Ingen fårgris.

No comments: