24 January 2009

Slide & Jennifer Port på Oran Mor

Öppna sinnen, öppna spjäll - fullt ös!

Eftersom jag inte visste vilka Slide var och inte heller Jennifer Port, så var jag nog mest nyfiken på hur konsert/teaterdelen av Oran Mor såg ut. Oran Mor är en ombyggd kyrka och jag vet redan att de har en urmysig men dyr (tänk svenska priser...) pub och restaurang.

Väl där var väl lokalen det minsta jag la märke till. Mörk och mysig med soffor, rustika bord och "fallande lampdraperier" längs väggarna. Fast det var inte det jag tänkte berätta.

Tänkte berätta att Jennifer Port spelade.... eh, nåt som lät som "klärsich" med tydliga gurgelljud, fast det stavas Clairsach och på svenska heter det väl Irländsk harpa... Himla finstämt i alla fall! Hon lirade folkmusik, både lånad och egenskriven, och fick verkligen igång publiken. Framförallt när hon lirade en jättefin sång hon skrivit åt sina föräldrar och deras nya hus! Min favorit är dock "Summer walkers" som handlar om Sutherland och är skriven av bröderna i Runrig. Massor med berg omnämns och jag ville liksom ta bilen upp på studs. Jennifer är rätt ung, och lite coolt så där så lirade hon faktiskt på Madonnas bröllop!

På tal om studs. Slide. Fiolgnidaren i Slide... Där kan man snacka om studs! Karln stod inte still en sekund, han hoppade och stampade och stackars stråken blev så utnött att mot slutet såg det ut som om han drog en hårborste över felan!

Men gu' vilket röj det var! Man kunde knappt sitta stilla och under flera låtar stampade vi i publiken också takten och här och där hördes några lyckliga "yihaa"! Ehrm, jag kom till och med på mig själv en gång...

Killarna startade unga men är väl nu i min ålder. De hade ett nytillskott dock, en ung kille som de försäkrade faktiskt hade åldern inne... Gruppen lirar irländsk folkmusik med modern twist. Och de gillar att experimentera, så när det är en jigg kan de lira polka och när det är en polka kan de lira reel. Och i en av låtarna körde de alla tre!

I slutnumret varnade de för att de kunde tänkas släppa loss deras "hemliga vapen" mot slutet. Låten byggdes upp till ett crescendo, publiken var i extas - då började lillkillen helt plötsligt dansa irländsk dans (tänk Riverdance)! Taken lyfte.

Utmattade men glada tog jag och tyskarna en drink i puben innan vi via en chippie (pommes och ost smakar mums vid midnatt...) tog oss hemåt. Vi behövde ju trots allt vila - ikväll väntar ceilidhn!

P.S. Köpte biljett till både Michael Nyman och Kat Rusby idag för t o m deras supportande akter lät intressanta. Så nu blir det keltiskt tema ända till tisdag! D.S

No comments: