6 August 2009

Kulturfyran om Lars Kepler

Är det bara jag som inte går runt med kronisk sömnlöshet för att jag inte vet vem som står bakom pseudonymen "Lars Kepler"? Om jag nu ska ägna lunchen (ja, faktiskt) till att engagera mig så tycker jag det är mer intressant att får svar på varför h-n skriver under pseudonym än vem denne egentligen är.

Brontë skrev under pseudonym för att hon som kvinna knappast skulle bli publicerad annars, på hennes tid. Ledin skrev under pseudonym för... tja, för att han troligen själv inte tyckte "Snabbköpskassörskan" var värt att stå bakom. Men kriminalromaner är väl knappast pinsam litteratur idag? Och med säljande kvinnor som Läckberg och Marklund så torde krass försäljningsiver inte heller ligga bakom, väl?

Såvida det inte är Läckberg eller Marklund som på försök ser om de säljer bättre om de skriver under ett manligt namn...?

Frågan är om det är en kändis eller en okänd bakom. Är verkligen boken ett sånt stycke kriminalkonst att stora Bonnier skulle publicera den om författaren kom från ingenstans, under en lika okänd pseudonym? Det verkar, i mina ögon, som om det är en medveten strategi från författarens sida, men att denne inte heller räknar med att vara okänd för alltid - bilden och flera anonyma intervjuer tyder på det. Så frågan är om Bonnier inte publicerar för att de vet att denna strategi dels kommer sälja böcker - och när författaren träder fram så kommer det sälja ännu fler?

Vilket tyder på att det är en känd person. Och svaret på frågan "varför" märker ni att jag redan har en teori om. Det intressanta vore att se om jag har rätt, eller varför sjutton människan gör det!

Ok, en kulturfyra om detta, nu då.

1. Vem tror du är Lars Kepler?
Eftersom jag ska engagera mig den här lunchen så... Hm, från bilden att döma torde det vara någon liten och spinkig som antingen är kvinna eller inte drar sig för att dra på scenkläder. Magnus Uggla? Thomas DiLeva?

2. Tycker du det är bra att en författare skriver under pseudonym?
"Bra" är ett märkligt ordval. Det kan vara nödvändigt ibland, eller önskvärt - t ex för att skydda människor. I övrigt är det väl inte konstigare än att ta sig ett artistnamn, som i vilken branch som helst.

3. Skulle du kunna tänka dig skriva under pseudonym?
Javisst. Om jag skrev avslöjande saker som jag av någon anledning vill nå ut med, men som kunde ställa till trubbel om man visste var de kom ifrån eller vad texten egentligen handlar om. Eller om jag fick i uppdrag att skriva heta stories av en typ som troligen skulle genera folk i min närhet - men ge mig bra betalt, he, he.

4. Hypnotisören handlar om en läkare som hypnotiserar en tonåring. Vad tänker du om hypnos, har du varit hypnotiserad?
Har inte varit hypnotiserad. Är lika skeptisk som till heta stenar, analysera bläckplumpar och spå i te. Men förstår att man på något sätt kommer i sån lugn ställning att det undermedvetna liksom blir mer mottagligt. Och tycker folk det funkar, så visst. Each to their own.

2 comments:

Lilla O said...

Magnus Uggla är en kul gissning!

Carina D said...

När jag såg de spinkiga benen och korta växten tänkte jag av någon anledning på honom, eftersom han faktiskt kan skriva... så vem vet?! *skratt*