20 August 2009

Kulturfyran om vänner

Veckans kulturfyra tar avstamp i att Jörn Donner sägs varit vän och ovän till Ingmar Bergman och om denna relation har Donner skrivit en bok.

1. Vad är en vän?
Tror Jörn Donner är kärnan på spåren. En vän för mig är någon som både är ens vän och ovän, så till vida att de inte bara känner till ens goda sidor eller sidorna man helst vill visa upp. De känner även till ens onda sidor och dem man inte alls vill att de ska känna till. Det innebär att de "tyvärr" inte uppfattar en så som man själv vill att de ska uppfatta en, utan de känner en alldeles för väl för det. "Warts and all."

Det är därför som "bekanta", folk som inte känner en så bra, stryker en medhårs, håller med och tror på allt man säger och de sidor man väljer att visa upp. Vännen går inte på den luringen. De känner en så pass väl att du kan skrika dig blå att "jag är sån här!" medan vännen helt enkelt skakar på huvet och säger "du är inte sån, du är så här". Och visst, då kan man tjura lite för att de missuppfattat en så katastrofalt (hm...) - fast egentligen är det tvärtom. JAG tror att jag är sån, men DE talar om hur jag uppfattas av omvärlden. Och om jag då vill vara sån som jag TROR att jag är, ja, då är det ju upp till mig att ändra mig. Eller att acceptera att jag inte är sån utan en sån om vännen avslöjar en att vara. Förstår ni hur jag menar?

Vännen är en märklig människa. För de känner till ens mörka sidor, de uttrycker att man driver dem till vansinne, de får utbrott - men är ändå knäppa nog att vilja vara ens vän. Vännen känner en ibland bättre än en själv, jobbigt nog... Jag tror dessutom att vännen är masochist.

2. Hur många vänner kan man ha?
Det är nog personligt. Det finns ju så många olika slags vänner, olika slags cirklar. Alla definierar ju vänner olika också. I skolan kunde ju tjejer bara ha en vän - av någon anledning. Så de byttes ut efter humör. Måste vara jobbigt att ösa ur sig totalt till en människa, för att sedan bryta upp och börja om från början med nästa... Andra räknar ju alla sina 1458 facebookvänner som vänner. Själv tror jag att det blir svårhanterligt med fler än en handfull nära vänner, sedan kan ju bekantskapscirklarna vara fler och större. Och idag finns ju både IRL-vänner och nät-vänner. Och de fungerar ju på olika sätt. Jag tror t ex bara att IRL-vänner kan vara "riktiga" vänner. Man kan vara öppenhjärtlig och ösa ur sig till en nät-vän, men de kommer ju aldrig känna en riktigt på riktigt - för de ser ju bara sidorna man själv väljer att visa upp. Det jobbiga kommer ju när IRL-vänner "avslöjar" en.

Tror svaret på frågan är "förvånansvärt många med tanke på vilket skitstövel man kan vara ibland." :-)

3. Bästa boken om vänskap?
Spontant tänker jag på "Ronja Rövardotter", faktiskt. Fast jag måste nog fundera mer för det finns säkert fler...

4. Har du en bästa vän?
Jag har på något märkligt sätt lyckats skaffa mig ett par masochistiska iglar som jag räknar som mina bästa vänner och ovänner. Warts and all.

2 comments:

Kinna said...

"förvånansvärt många med tanke på vilket skitstövel man kan vara ibland"

Huvet på spiken! Underbart :D

Carina D said...

Eh, nänujävlar, hur menar du nu?!?! >:-{

;-)