16 August 2009

Lördag med Rikard Wolff på söder och geordies i Gamla Stan

Som SvD så träffande skrev idag; "Den som inte hittade något att göra i Stockholm igår måste vara väldigt kräsen."

Bl a kördes Mälaren runt med MC, amerikanska bilar cruisade nerför Sveavägen, Ung 08 körde aktiviteter, likaså Kulturfestivalen, det var Bondens marknad och en uppsjö annat. Och det var dagtid.

När jag åkte in vid fyratiden på eftermiddagen kändes det som att resa i rusningstrafik. Oroväckande många hade picknickkorgar, vilket nästan fick mig att tro att hela staden skulle dit jag skulle - till Rikard Wolffs konsert i Vitabergsparken.

Lyckligtvis var det inte så, men när jag kom vid femtiden så var det mer än halvfullt. Fick dock en kanonplats ganska mitt i mitten. Satt sedan och försvann in i amerikanska inbördeskriget (bok) och käkade svenska plommon och bigaråer. Undrar nu om det är dem som satte igång min mage idag...

Vid sex var nästan alla sittplatser slut. När konsertern började kl 7 så stod folk längs sidorna, där bak och satt i varenda trapp. Populär parkteater, kan man säga!

Enligt Rikard var det några år sedan han var där, så jag vet inte om han varit där sedan det där året då jag skulle se honom men konserten regnade in. Jag är SÅ glad över att jag nu fick chansen igen!

Kvällen var kanon. Underbara sånger och hans raspiga, teatrala röst är ju bara så underbar när han tolkar texter. Jag stortrivdes. Fick lite sorgsna tankar under några sånger, blev varm av några, fann någon ny favorit, upptäckte någon låttext jag inte riktigt tänkt på förut - ja, så där som det kan bli när man blir berörd av något mycket bra.

Tacksamt nog höll sig regnet borta.

Efteråt, då alla hundratals skulle ta sig därifrån, uppstod lite förvirrat snack om huruvida bussarna skulle gå eller inte. Midnattsloppet skulle ju börja 1,5 timme senare. Kvällen var skön - trots lite blåst och hotande regn - så jag tog en promenad. Stockholm är verkligen vackert från Fjällgatan!

Och snart var jag vid Slussen, där det visades gratisbio på en skärm vid Stadsmuseet. "Adam & Eva". Jag kollade en stund innan jag strosade vidare mot Gamla Stan. Upptäckte där två pubar som jag vill bekanta mig med, och en av dem tror jag att jag skulle kunna bli stammis på. Wirströms. Dels för att de kör pub quiz (tjoho!) och dels för att de kör brittisk fotboll (tjoho!) och dels för att det var en skön publik. Skön publik och irländskinspirerad trubadur fanns på O'Connells, som jag också vill bekanta mig med. Jag gick t o m in och såg förvirrad och vilsen ut en stund innan jag beslöt att inte köpa en mineralvatten och hänga i baren... Hm. Gick istället förbi Lifferty som jag också vill lära känna. Där fastnade jag ett tag då jag började snacka med några geordies vid uteserveringen. De var på semester och vi snackade uteliv i Glasgow. Jag såg dock inget om vare sig pub quiz eller fotboll, så jag antar att jag får gå dit när jag vill ha irländska trubadurer.

Fast helst vill jag ju ha skotska. Gärna skotska komiker också! Nåväl, kan pricka in whiskyprovning på Wirströms i alla fall.

Fast på tisdag ska jag undvika bajarna på Southside, tror jag, såvida ingen annan pub visar Celtic-Arsenal på tv!

Det blev ingen mineralvatten på Liffertys heller. Trots att regnet kom och jag verkligen var på pubhumör. Kändes dumt att stå där själv och hänga, får släpa med mig någon nästa gång! (Någon, hör ni!)

Så jag tog t-bana tillbaka till söder och stod och hejade på en massa gröna gubbar istället. Ja, tydligen skulle man bära grön tröja när man sprang midnattsloppet. Förvånansvärt mycket folk slöt upp en lördagkväll. Ja, och några verkade så klart stanna till på vägen från ena puben till den andra...

Sedan åkte jag hem, men var så pigg efter en sån skön lördagskväll att jag klev av några hållplatser tidigt och gick hem i kvällsregnet. Nynnandes på lite Wolff.

2 comments:

Kinna said...

Jag hör och jag är hemma i helgen (kost i taket) så jag bjuder på en mineralvatten om du vill ha. Men jag ska ha sprit. Så det så.

Behöver generalrepetition innan jag invaderar Irland alldeles ensam.

Carina D said...

Mäh. Inte NU heller! Nu i helgen ska jag ju upp i Norrland och fira 90-åriga damer!

Fast vill gå på Wirström ändå... Nåväl, imorgon ska jag till Southside vid åtta-tiden. Om "nån" vill ta en sen mineralvatten då...?

Annars får vi spara humöret till efter Irland!