30 August 2009

Stjärnorna i bilen

Till min förskräckelse så insåg jag att jag slarvat bort mina mixade CDs - eller så tog jag helt enkelt inte med dem tillbaka... Hur som helst fick jag lite snabbt bränna några nya imorse innan jag satte mig för att köra 1,5 timme för att hälsa på en kompis. (Som jag inte sett på 15 år - så gissa om vi hade lite att ta igen!)

Det är lite intressant med bilmusik, för de följer inte alltid samma mönster för vilken musik man annars lyssnar på. Frågan är om den ska fungera som knappt märkbar bagrundsmusik, eller som soundtrack för resan och därmed passa in var man befinner sig längs vägen, om man ska lyssna på hög volym och dränka omgivningen - eller om man ska sjunga högt.

Idag tänkte jag sjunga högt. Fast samtidigt ville jag ha schysst musik att lyssna på, så det blev en intressant mix...

Jag började tänka på det här med att sjunga högt, för det tog inte lång tid innan vissa låtar ploppade upp i huvudet som självklara Sjunga-Högt-I-Bilen-Låtar, sådana som alltid funnits på mina mixade bilband sedan... ja, sedan jag tog körkort, faktiskt.

T ex:
* Lemon Tree med ???
* Music of the Night från Fantomen på Operan
* Moviestar med Harpo
* The one and only med Chesney Hawkes.
* Poison med Alice Cooper
* Word of mouth med Mike & The Mechanics.

Låtar man kan klämma i från tårna, som ligger i min tonart och som jag därför kan sjunga högt, klart och klockrent. Tycker jag. När jag sitter i bilen och sjunger dessa känns det som om jag står på scenen i Royal Albert Hall och tonerna når utan problem sista bänkraden. Jag är världens bästa sångare. I bilen.

Idag blev det två snabbt ihoprafsade CD's, men jag fick ändå gott om tillfälle att yla klockrent. Och i slutet av dagen hade jag en självklar repertoar för nya bilturnén:

* Music of the night (tror fortfarande att långtradaren framför hörde mig när jag klämde de höga tonerna...)
* Loch Lomond med Runrig
* Viva la vida med Coldplay
* Vehicles and Animals med Athlete
* Weight of the world med Editors
* Galway girl med Pogues
* Willie Maley med Charlie and the Bhoys
* I'm yours med The Script

Åsså körade jag så klart kanonbra med The Killers, Glasvegas, Snow Patrol och en koppel andra artister. Och jag tänkte att kanske kommer framtidens bilband se något annorlunda ut från och med nu.

Fast Moviestar saknade jag. "You feel like Steve McQueen when you're driving in your car..."

2 comments:

Puman said...

Fool's garden heter gruppen som gjorde "Lemon Tree" ;-)

Carina D said...

Just ja!!!

Hade det på tungan.... ;-)