26 August 2009

Kulturfyran om rökförbud

Lustigt, jag hade tänkt blogga en kort reaktion till nyheten jag hörde igår. Den om att Stockholms Stad ska införa rökförbud för alla sina anställda. Men nu när Kulturfyran tar upp samma ämne så kan jag ju lika gärna göra det i Q&A-format. :-)

Den 1 maj nästa år införs rökförbud på arbetstid för Stockholms stads cirka 45.000 anställda. De anställda kommer inte få ta rökpauser under arbetstid. Däremot kan de röka under lunchen, eftersom det är obetald arbetstid, berättar Dagens Nyheter.
Här börjar veckans kulturfyra.

1. Röker du?
Nej.

2. Vad tycker du om rökförbud för anställda på arbetstid? Det pågår en hetsjakt på rökare, säger en person till DN. Vad tycker du? Är det en hetsjakt?
Jag är benägen att hålla med. Jag förstår tanken bakom att vårdanställda springer ut för ett kort bloss och sedan kommer in och luktar rök, men allvarligt talat - någonstans får vi väl ändå dra gränsen för hur sterilt vårt samhälle ska vara! Det är ingen som under normala förhållanden blir sjuk av detta. Visst, man kanske inte gillar det, men då skulle jag hellre vilja förbjuda folk som luktar illa i allmänhet!

Jag minns t ex när jag gick i skolan. Visst, det fanns lärare som luktade rök. Men hellre tre av dem än den där majjen som luktade svett. Och vi ungar med rökande föräldrar hade också kläder som luktade rök.

Dessutom tycker jag snarare det är föredömligt att de springer ut tre minuter på en snabbrast. Fler borde ta efter! Visst kan man räkna två minuter här och fem minuter här om man vill vara kinkig och sedan multiplicera med antal dagar om året, eller hur man nu vill göra, och säga att det går åt massor med timmar på rökning på arbetstid. Fast jag ser det snarare som korta välbehövliga pauser. Då tycker jag snarare man ska förbjuda icke-rökare som sitter stilla alla timmar mellan start-lunch-slut och blir allt segare i huvudet - DE borde köras ut fem minuter varje för- och eftermiddag!

Och slutligen har jag själv jobbat fyra år på en arbetsplats som under två år försökte upprätthålla just den där regeln att man bara får röka på lunchen. Vakterna gjorde många fåniga ingripanden... och till slut slopades denna fåniga regel.

3. Kan du känna att du blir störd av andras rök?
Ja, men det är en annan diskussion. Jag gillar inte att sitta där folk röker, dels för att jag är allergisk mot rök (tobak, rökelse, starka doftljus et c) så att det kliar i ögon och hals och dels för att mina kläder och håret luktar rent äckligt.

4. Kan du tänka dig att kyssa någon som har snus i munnen?
Eventuellt med portionssnus. Men det beror på om det smakar märkligt. Det blir ju inga tungkyssar i alla fall...

2 comments:

Anonymous said...

Nej det är ingen som under normala förhållanden blir sjuk av att en medmänniska luktar rök. Men just vårdpersonal borde inte bemöta patienter i samma kläder de har rökt i just för att där råder inte "normala förhållanden", till vården söker sig personer som av olika anledningar är sjuka och har nedsatt immunförsvar. Vården bör alltså vara en så pass steril miljö som möjligt.

Carina D said...

Förvisso är vården en speciell miljö, men jag utgår ifrån att sunt förnuft redan har använts av personalen där de senaste hundra åren. Och visst anser jag också att personalen inte ska vara ute och springa i sina vårdkläder och riskera att dra in bacillusker, precis som folk som sysslar med mathantering inte ska det. Men å andra sidan, innan jag misunnar vårdpersonalen ett bloss så vill jag se ett enda fall där normal röklukt från personalens kläder har orsakat hälsofara på ett svenskt vårdhem/sjukhus. Jag skulle inte tro att det är speciellt farligt. Faktiskt. Även om det luktar pecka.