2 February 2006

Livet ar fotboll.

Lange var souvenirforsaljningen nagot Bettan pa kanslit skotte. En troja, en nyckelring, en kulspetspenna. De senaste 10 aren har framforallt storstadsklubbarna i Sverige insett vilken luckrativ marknad souvenirerna ar. Det ar inte av uttrakning som klubbarna numer byter troja minst en gang om aret och halsdukar tva.

Men de har langt kvar till hur det ar "pa kontinenten", dar supportrarna verkligen kan leva med fotbollslaget fran fodseln och bokstavligt talat anda in i doden. Det finns klubbar som har sjukhus i sina namn, skolor, dagis, man kan kopa klubbilar och hela fadderullan. Och dartill finns ett halvt varuhus med souvenirer.

Har ar ett exempel, signerat Celtic FC:

Naturligtvis finns tillrackligt med klader for att fylla en garderob, oavsett alder. Sparkdrakt, joggingdrakt, pyjamas, nattskjorta, morgonrock, troja, luvtroja, jacka, regnjacka, vinterjacka, kostym, finskjorta, vardagsskjorta, t-shirt, linne, stickad troja, mossa, halsduk, keps, oronlappar, vantar, handskar, strumpor, sockor... Det finns till och med kiltar i klubbens egen tartanmonster att bestalla.

Garderoben star naturligtvis i ett rum helt i Celtics farger. Tapeterna kommer i flera farger och monster, med eller utan panel, med eller utan bard. I taket hanger en Celtic-lampa, pa bordet star en annan, sangen ar baddad i Celtic-lakan, ett overkast ligger pa. Det finns vackarklockor, vaggklockor, armbandsklockor, pennstall, skrivbordsset, musmattor, moss till datorn, CD-fodral, CDs, DVDs, gardiner, dukar, skallror, nappar, nappflaskor, gosedjur, leksaker, spel (Monopol bl a), kortlek, adventskalendrar, tavlor, affischer, malningar, flaggor, vimplat, mattor, vaskor och givetvis ligger en hog av Celtics egen veckotidning pa bordet.

I badrummet har du tandborste, badrock, handdukar, badhanddukar och tofflor.

I koket har du muggar, glas, barnbestick, whiskyglas, olglas och troligen hela barsetet med underlagg och barhanddukar. Det ar aven mojligt att kopa servis med Celtictryck fran de inofficiella kanalerna.

I soffan ligger Celtickuddar i olika former och i hornet star en golfbag komplett med handske, handduk, peggar, golfbollar och klubbskydd. Ungarna cyklar runt pa Celtic-cyklar och kakar Celticgodis, du handlar naturligtvis med klubbens egna kreditkort och pa fodelsedagarna koper du Celtictartor i narmsta mataffar.

Om det inte skulle racka med att bo i ett Celticslott sa kan du alltid gifta dig pa Celtic Park - med en spelare som brollopsvittne. Du har mottagningen pa arenan och givetvis friade du via storbildsskarmen. Brollopstartan valjer du ur en hel parm med Celticvarianter.

Nar du sa slutligen dor sa blir din aska utspridd over planen, i halvtid under match om du sa onskar.

Nagon som sa att fotboll bara ar en lek?
Fotboll ar livet.
Livet ar fotboll.

No comments: