10 September 2004

Designtankar på jympagolvet

Vet ni hur mycket kondis man tappar på 3 månader? ALLT! Jag höll på att dö på Friskis-passet idag. Det som irriterade mig mest var att jag kunde rörelserna och tyckte tempot var lagom - ändå hängde jag inte med! Nu ska jag köra varannan dag i en vecka så får vi se hur jag återhämtar mig från sommarledigheten.

Jympahallen på Kungsholmen har renoverats och nu kände man knappt igen sig. Väggarna var målade i svala färger, möblerna hade diskret och ren design och för att passa in hade man raderat väggmålningen som fick ena väggen att se ut som ett romerskt palats. Jag funderade på det där hela passet; idag är allt så otroligt svalt, enkelt, stilrent. Hur kan det vara stilrent, det har ju ingen stil alls? Det är helt rent på stil. Det kanske är det som är stilrent...

Skyltfönster, gallerior, caféer, restauranger och gym, alla ser likadana ut. Svala, stilrena, personlighetslösa. Är normen idag att inte ha någon personlighet? Jag tror banne mig det. Inte ens vi får vara som vi är. Affärsmänniskor ser ut som om de var industritillverkade, människorna ska vara stylade, rakade och får inte ens lukta som sig själv. Man ska lukta som något annat, som Kenzo, Tommy girl eller Chanel, men inte riktigt det heller för då är det för mycket, man ska bara ana det. På samma sätt som att man bara ska ana att det är ett café, en restaurang eller en galleria man är i, blir man förvirrad om detta så har designern lyckats.

Därför älskar jag ställen som fortfarande har personlighet. Jag älskar Vetekatten för det ser ut som ett gammalt mysigt fik från mormors tid, jag älskar Kungstornsfiket för det ser ut som ett långtradarfik från 50-talet och jag älskar McDonald's för det ser ut som McDonald's.

Med sorg har jag insett att den där flintskallige hotellägaren från "Fyra nyanser av brunt" fått designa hela Stockholm. Detta leder in mig på en ny tankebana; ser det ut likadant i hela landet eller är det bara i Stockholm vi utplånat oss själva?

No comments: