23 June 2005

Betala for plastpasar?

En miljoliberal snubbe har i Skottland har skrivit en "bill" (lagforslag) om att ta betalt for plastkassar i butikerna. 10p (ca 1.35kr) foreslog han att det skulle kosta. Och det blev genast ett himla halla. Eftersom jag ju redan ar van vid detta (otyg?) sa var det kul att hora argumenten som lades fram, bade for och emot.

For:
Sedan Irland infort "plastpaseskatt" sa har ateranvandandet av pasarna okat med 90%, d.v.s. atgangen av pasar har minskat med 90%... Detta skulle darfor ha en bra inverkan pa miljon, man skulle minska soptipparna dar plastpasar tar artionden att bryta ner. Faglar och andra djur skulle slippa trassla in sig i alla pasar som ligger i naturen. (Jo, de ar manga har, men delvis har val det att gora med stadningen ocksa?) Enligt det skotska forslaget ska det inte handla om en skatt, pengarna ska istallet ga till valgorande andamal som varnar om miljon altenativt oronmarkas for miljoarbete (later som skatt i sa fall). Det stora DIY-foretaget B&Q (Bauhaus, typ) tar redan 5p for sina, pengar som de skanker till miljoarbete, och har markt en kraftig minskning av anvandandet. Enligt dem tenderar manniskor att tanka sig for om de verkligen behover en pase. Lidl tar ocksa betalt (9p for stora starka, 5p for "vanliga", d.v.s sladdriga), fast var de pengarna gar ar oklart. Ingen tog upp det heller, de bara konstaterar att Lidl redan gor det och att det har en effekt. (En aldre man tilla; "det enda irriterande ar att jag alltid glommer att ateranvanda dem".) Just ett andrat miljotankandet ar annars ett aterkommande argument, darfor ser man enligt forslaget garna att affarerna sjalva overgar till papperspasar istallet.

Emot:
Enligt nagon expert bildar branda (formultna?) papperspasar metan-gas, sa han kunde inte begripa hur man kunde komma med ett sa dumt forslag som att uppmuntra papperspasar. "Vi kommer fa ett tungt metangasmoln over Skottland." Plastpasar utgor bara 1% av allt avfall. Plastpaseforetagen tvingas skara ner pa personal eller till och med sla igen. Plastpasarnas skadeverkningar ar overdrivna. Att forsoka radda miljon genom att minska plastpaseanvandandet ar en missriktad atgard, det finns viktigare saker att fokusera pa. (Hur var nu Tescos slogan; "every little helps"...) Om man tar betalt skulle det kosta "over ett pund" bara att forsla hem sitt dagliga inkop. (Eller far jag foresla att man lar sig packa istallet och inte slanger ner 3 prylar i en pase och 3 i en annan...?)

En intressant detalj; ingen pratade om butikernas del av kakan. (Lidl...) Nar betalda plastpasar diskuteras i Sverige talas det uteslutande om hur butikerna skinnar kunderna, inte ett ord om att det skulle ha med miljon att gora. Inte de som diskuterar runt kassorna pa ICA och Konsum i alla fall.

Hur som helst, det ska bli intressant att se vad som hander, det verkar rada delade meningar om saken i alla fall.

No comments: