8 June 2005

G8

I borjan av Juli ar det G8-mote i Gleneagle utanfor Edinburgh. Har ni hort det? Har gar det inte att missa ens om man vill. Bob Geldoff och Midge Ure har dammat av sina gamla plakat fran Live Aid-galan pa 80-talet och haller nu pa att uppmana folk att sluta upp for "Live 8". I London ska en konsert hallas i Hyde Park och man vantar 150'000 pers dit. I Edinburgh spelar man pa Murrayfield Stadium och vantar 90'000. Biljetterna ar gratis och lottas ut bland dem som SMSar till ett betalnummer. Numret till London-konserten slapptes i mandags, jag vantar bara pa numret till Edinburgh. (Fast da borde jag kanske lata Skotten SMSa at mig... se foregaende inlagg.)

Infor motet ska det hallas en marsch i Edinburgh 2 Juli och smagrupper planerar egna aktioner i buskarna. Polisen ar orolig for sakerheten och politikerna ar livradda for ett nytt Genua. Som svar pa detta kan man pa insandarsidorna lasa att det ar lugnt, det kommer inte bli en repris, for "skotska poliser ar inte som de italienska". Da far vi hoppas att demonstranterna inte heller ar det.

I Gleneagle och Edinburgh ar folk oroliga over sina egendomar och sakerhet, handlarforbundet (typ) i Edinburgh uppmanar handlare att sla igen butikerna under veckan och, tja, sjalv tycker jag nog att de gnaller lite val mycket. Varfor inte tanka positivt och salja lite souvnirer; gatstenar med "G8" ingraverat, t ex. Naha, inte det.

For en tid sedan uttryckte Geldoff en forhoppning om "en miljon marscherandes genom Edinburgh". Sedan dess har polisen magsar och olika personer i olika positioner forsoker nervost skratta bort det och forklara att Geldoff pratade symboliskt. Varpa Geldoff sa klart gar ut igen och sager att det gjorde han inte alls det.

Och det verkar faktiskt som att en hel del folk tankt ta sig till Edinburgh under motet. Sjalv avvaktar jag och ser hur organisationen och stamningen verkar dagarna fore 2 Juli. Blir det den fredliga och lugna marsch som alla aktivister uppmanar i media sa kan det bli himla bra. Men fragan ar om den har aktionen kommer skilja sig fran "Reclaim the city" och EU-demonstrationen i Goteborg, eller om det kommer sluta pa samma satt likforbaskat.

Fast nagot sager mig att det faktiskt inte kommer det. Jomen seriost. Jag tror faktiskt att den har prylen ar for stor for det. Det ar sa himla manga stora organisationer och Namn inblandade sa jag tror faktiskt att det kan lyckas bli en san dar minnesvard aktion som nar hela Mirror Pond i Washington var full av hippies pa 60-talet (var det Martin Luther King som talade?). Ni vet den moderna sanningen att ingen lyssnar pa en politiker men alla lyssnar pa Robinson-Martin (naha, var det inte sa den gick?); det ar inga politiker eller kvasi-demokratiska aktivister som ar ute och uppmanar folk, det ar popstjarnor. Om an valdigt gamla. A andra sidan har de lyckats knyta till sig snart nar vartenda populart band vart att namnas, och det ger styrka.

Och tyvarr kan nog atminstone en del av de dar 8 ledarna behova paminnas om vad Folket Tycker. Ni har val inte missat W. Bush's senaste? "Vi har inte rad att satsa mer pa klimatforandring eller varldssvalten, det ryms inte inom var arliga budget". Na, den gick val at till att finansiera ett visst litet krig i mellanostern...

No comments: