16 February 2005

Fylla är en förklaring, ingen ursäkt

En ung kille går på krogen och blir redlöst berusad. Han träffar ett gäng coola killar som pratar om graffitti och att de ska ut på spåret nu inatt. De undrar om killen vill hänga med. Killen säger ja. Det coola gänget sprayar tunnebanetåg. Killen sitter på marken, för att han är för full för att stå, och håller i sprayburkar. Väktarna kommer och griper ett flertal i gänget, däribland killen.

Killen sprayade inte graffitti, han minns knappt vad som hände den där natten. Ingen, vare sig hans familj, vänner eller polis, hävdar att han var ett offer för omständigheterna. (Jag känner den där killen.) Han får ju faktiskt vakta sin egen fylla. Han gick självmant med gänget, att han var full är ingen ursäkt för vad som sedan hände.

Men den stackars 22-åringen som självmant gick med tre hockeyspelare upp på hotellet är det synd om.

Många får en sådan black out någon gång, de flesta lär sig av det. Killen borde ha förstått vad gänget tänkte göra när han hängde med, precis som att tjejen rimligtvis inte kunde tro att tre killar bjuder med henne upp på rummet för att spela yatzy. Man kan ha minnesluckor efteråt men ändå vara kapabel under minnesluckans gång. Varken killen eller tjejen är oskyldig till händelseutvecklingen. Båda har fått en minnesbeta.

No comments: