11 February 2005

Internationella nyheter

Det är lite roligt att åka utomlands ett kort tag. Nyhetsmässigt, alltså.

Jag noterade i Glasgow att nyheterna faktiskt är ungefär desamma i Sverige och Storbritannien. T ex oroar sig de också jättemycket för "social turism". (Så till den grad att den polska kvinnan jag träffade på vandrarhemmet inte kunde flytta dit och jobba p.g.a urkrångliga regler. Hon har pluggat 3 år i USA, bott två år i Belgien och är utbildad psykolog(!). Nu driver hon egen praktik i Bryssel. Är det verkligen välutbildade polacker man ska vara rädd för?) Engelska parlamentet diskuterar skärpta invandringslagar, liknande det poängsystem man har i Australien. Men det ska bara tillämpas mot öst-Européer... undrar vad EU-rätten säger om det... hm.

Och så klagas det på dåliga vägar (jo tack), höga hyror, stigande huspriser i storstäderna, ouppfostrade skolungar, våldtäkter (fast deras media ifrågasätter inte definitionen, vilken är bra mycket snävare än den svenska), dyr mat och att staten inte gjort tillräckligt för folk som drabbades av stormarna tidigare i vintras samt av Tsunamin.

Känns precis som att slå upp Aftonbladet.

Skillnaderna jag noterade var väl att huvudnyheten i onsdags/torsdags var Tony Blair's offentliga ursäkt till de som blev felaktigt dömda för att ha varit inblandade i två IRA-sprängattentat på 70-talet. En av dem satt 15 år i fängelse, en annan dog där, fast båda var oskydliga.

Eller... jag vet inte riktigt om de faktiskt var det. Jag snabbläste bara artiklarna, men det verkade som om det snarare var polisens behandling (tortyr...) och märkliga utredningar man kritiserade. Eftersom bevisen inte togs fram enligt reglerna så gick inte rättegången rätt till (de har helt andra regler än vi på det området, för de har ett annorlunda domstolsförfarande) men däremot vet vi inte om de faktiskt var oskyldiga eller inte. Nåja, tortyr är ju inte ok i vilket fall.

Och så skrevs det lite mer om Charles och Camilla - förstås. De ska ju tydligen gifta sig nu. Se där, jag visste inte ens att han hade tjej...

No comments: