28 February 2005

Oscars bland flyttkartonger

Senaste tiden har jag lärt mig två saker:
1) Det är inte alls konstigt att saker "försvinner i flytten". Det är snarare konstigt att inte mer gör det. Jag försöker vara metodisk och organiserad, men det är inte klokt vilket kaos de blir bland alla kartonger och grejer!
2) När man går upp i något så totalt som när man försöker pussla ihop en flytt så slutar världen utanför att existera. Flyttning är egocentrism i sin renaste form. Jag har knappt bläddrat i DN ens.

Så därför höll jag ju på att missa Årets Viktigaste Natt - Oscarsgalan! Det var bara ren tur att jag såg en notis på AB's sida om vilken klänning hon-i-såsom-i-himmelen skulle ha på sig. Då var klockan nästan halv nio och min sega dagen-efter-dag höll äntligen på att ta slut. Så jag gick tacksamt och la mig och ställde klockan på 02.00.

Sedan hade jag min lilla hedersstund framför tv:n. Själva "tävlingen" är ju inte vidare intressant (se alla inlägg jag skrivit alla andra år...) men det är ändå en speciell natt. Undrar om inte halva nöjet är just att man sitter uppe - en natt mot arbetsdag - för sig själv. Jag och min film. Typ.

Piratbyrån får väl tuppjuck nu, men just nu älskar jag Direct Connect mer än någonsin. Min packning har reducerats med massor i och med att jag laddat ner varenda skiva jag kan tänkas vilja lyssna på och sedan bränt dem i MP3-format. En sisådär 10 skivor på varje CD underlättar packningen väsentligt. Dessutom har man en backup om CD-samlingen skulle bli stulen.

Inatt förberedde jag dessutom min första tid i Glasgow filmledes också. Jag har en rätt konkret aning om hur många ensamma kvällar utan TV det kommer bli, och jag vet att mitt konto inte tillåter biobesök förrän ett jobb är säkrat. Alltså satt jag under Oscarsgalan och brände filmer. Det bästa med Oscars är alla filmtips man får.

Och jag måste få göra ett inlägg i nedladdningsdebatten. Jag tror inte alls på att filmindustrin skulle förlora på att jag bränner ner filmer. De enda som finns på Direct Connect är de stora Blockbusterna och de superfåniga komedierna. De sistnämnda skulle jag aldrig ha betalt för att se i vilket fall och att ladda ner blockbusterna betyder att jag väljer en av de mindre filmerna på bion istället. Dessa skulle jag annars ha väntat med tills de kom ut på video. Oftast för att sedan glömma bort helt, eftersom videobutiken i bästa fall tar in ETT ex och gömmer undan i ett hörn. Genom att ladda ner de fåniga actionfilmerna så får jag tid och ekonomiskt utrymme för att se mer film. Sant.

Jag tänker inte tycka så mycket om nattens utdelning, det är ju ändå som det är och det är inte de bästa filmerna som får pris. Det är mer svågerpolitik och rövslickeri inblandat än så. Men ingen kunde väl på allvar ha trott att Såsom i himmelen hade en chans? Med de konkurrenterna? Slutligen, ska man välja film att se så skulle jag vilja ge rådet att välja bland "Bästa utländska film" före "Bästa film"-kategorin. Världens bästa film görs inte nödvändigtvis i Hollywood. Men det visste nog alla redan.

No comments: