13 February 2005

Kulturkrock

I tonåren bodde jag i en mellansvensk småstad. Sedan jag flyttade hem till Stockholm igen har jag varit i denna småstad 2-3 gånger, men ingen har varit hos mig i Stockholm. Jag har därför, under mina 2-3 besök, reflekterat över kulturkrockarna då jag som utböling hamnat i ett för mig ovant element. Förra helgen fick jag för första gången betrakta det motsatta.

En kompis från småstadstiden kom till min överraskningsfest. Det var inga stora saker, men en rad småsaker jag reflekterade över. Saker som skiljer sig. Som samtalsämnen, sätt att uttrycka sig, referensramar.

Vi spelade "jag har inte..." En omgång löd påbudet; "Jag har aldrig varit på en internetdate". Alla drack. Utom kompisen. Hon såg snarare ut som om hon tänkte: "internet...?" Närå, visst har de internet, men i en stad med 12500 invånare funkar liksom inte internetdater. Vem skulle man träffa, som man inte redan träffat på Konsum? Konceptet var för henne helt obekant.

Det var väl ungefär som när jag kom till en fest i småstaden och ombads bidra med dricka. Jag tog med ett sexpack alkoläsk, med tanken att själv dricka två eller tre. De bara tittade på mig. Första frågan var; "ett sexpack, ska du inte dricka mer?" Andra frågan var; "var är dunken?"

1 comment:

Björn Kauppi said...

Jag ville bara säga att jag en gång hörde den depserata kommentaren "Var e dunken!?" en gång i korridoren på finlandsfärjan. Fan va jag garva. Det var dessutom på klingande värmländska. Mycket kul Tänk att hamna här när man sökte på Google efter "Var är dunken"....