15 July 2004

Galna pappan

På AIK - IFK Göteborg idag satt jag och min kompis på familjeläktaren. En liten bit ifrån oss satt "Galna pappan" och hans familj. Han hade nog kommit fel, han skulle nog till klacken. Redan innan avspark stod han upp, pekade finger åt Göteborgsklacken och skrek "ni kan dra åt helvete". Hans yngste son, högst 2 år gammal, såg förundrat på honom.
 
Galna pappan var ett riktigt föredöme. Det var när jag såg honom som jag förstod var mobbing, hat och fördomar kommer ifrån. Sin lille tvååring (max alltså) med napp i mun satte han på armen, sedan pekade han på Göteborgsklacken och sa:
"De där ska du hata. Ni kan dra åt hel-ve-te!"
Och så pekade han finger åt dem och sa till sonen:
"Kan du göra så? Fuck off! Vänta, så här gör du."
Och så böjde han fingrarna på den förundrade pojken, som såklart inte kunde hålla kvar det avancerade greppet.
 
Lite senare pekade han ner mot IFK's målvakt och skrek:
"Tjockis!"
Och sedan kom han in i takten och skrek:
"Tjockis! Tjockis! Tjockis!"
Och hans son i yngre skolåldern tittade förundrat på honom. Då sa han till sonen:
"Gör så här; peka på honom."
Sonen tvekade, sedan följde han pappas exempel och pekade med rak arm. Pappan sa:
"Och så säger du så här; Tjockis!"
Sonen mumlade.
 
Någon minut senare ställde sig pappan upp och pekade igen och skrek "tjockis". Den gången följde pojken med, och såg så där lite småstolt ut över att göra som pappa. I mitt stilla sinne tänkte jag på hur lätt det är att ta med sig den "härliga fotbollsstämningen" till skolan och så peka på Pia och skrika "tjockis" på samma sätt som man gjorde mot IFK Göteborgs målvakt. Med den skillnaden att Pia ju faktiskt är tjock.
 
En stund senare satt skolpojken på pappans axlar, och det var tur det, för annars hade nog pappan gjort något dumt när AIK fick en frispark emot sig. Istället svor han åt domaren och lärde sonen hur man skriker "Domarjävel". Och när han ändå var igång lärde han pojken den gamla fina slagdängan "Håkan Mild är homosexuell".
 
En fin bild av en härlig familjekväll på en fotbollsstadion.
 
Mina barn ska inte ha en Galen Pappa. Fast en pappa måste jag nog hitta snart för sista tiden har jag inte gjort annat än tittat på ungar. Ally McBeal är ingenting, jag har en hel Square dance-grupp som dansar runt i vardagsrummet...

No comments: