12 February 2009

Kulturfyran om Orange Kuvert

1. Har du koll på din pension och vet du skillnaden på PPM och avtalspension?
På A svarar jag Nja, jag har siffrorna men vet inte riktigt vad det kommer betyda när jag blir pensionär. På B svarar jag Ja. För min del har jag en del fåniga småsiffror som avtalspension, så jag funderar på att slå ihop dem...

2. Har du några tankar om vad du ska göra när du blir pensionär?
Göra allt det där jag inte har tid med när jag jobbar. Tro mig, jag kommer inte ha några problem att fylla dagarna!

3. Visst råder det åldersdiskriminering i Sverige. Många arbetsgivare sållar bort ansökningar från människor som fyllt 50, ofta till och med från 45. Har du några tankar om åldersdiskriminering, av unga eller gamla?
Det biter ofta sig själv i svansen. Exempel: Man anställer inte en 50+ för att de 'ändå ska gå i pension snart', men man anställer en 22-åring som året efter börjar plugga/ger sig ut och reser/byter bana. Och det är fel att anta att alla 21-åringar är omogna och inte klarar ett 'känsligt' jobb, unga kan i vissa fall vara mer fördomsfri och tolerant än 'den äldre generationen'. T ex gällande homosexualitet. Det är i vart fall min erfarenhet.

Får en att fundera när man i Sverige tycker 21-23-åringar är för unga för vissa yrken, medan samma yrken i Skottland är öppna för 17-åringar... F ö håller många företag, mitt t ex, ålder, kön, namn och ursprung hemligt i anställningsprocessen, ända till intervjustadiet. Bra idé, intialt sållas man inte bort pga ålder et c.

4. I en del österländska länder hyllas visdom och ålder. Dock inte så i vårt västerländska samhälle. När läste du om någon som är 65+ på gammelmediernas nöjessidor? Vem i så fall?
Ok, för det första, vem sätter likamedtecken mellan Visdom och Nöjessidor?? Tycker snarare det tyder på Visdom om man håller sig därifrån.

För det andra; Harrison Ford, Clint Eastwood, Billy Connolloy, Sean Connery, Judi Dench... och Julie Walters, Meryl Streep och ett koppel andra är runt 60.

Jo, det är vanligare med skådespelare - för att 65+ oftast är klokare än att fortfarande kuska runt och spela popmusik. Tina Turner, Cher, Mick Jagger och snart Madonna undantagen.

No comments: