15 August 2004

Kvinnor kan

Vi har inte många tabun kvar, kan man ibland tro, men män som blir våldtagna är definitivt ett av dem. När ämnet kommer på tal avfärdas det ofta med antigen ett; "äh, det går ju inte rent tekniskt" eller ett nervöst skratt; "hö, hö, vilken dröm". Men faktum är att kvinnor visst kan. Dels rymmer svenska våldtäktsdefinitionen våldtäkt med föremål; ex. dildo, flaskor, fingrar. Dessutom kan man faktiskt tvinga penis till erektion. Det finns ett speciellt knep, som ofta används inom sjukvården, så åtminstone alla som gått vårdprogrammet sitter inne med kunskapen. Är då kvinnan stor och hotfull kan hon mycket väl våldta mannen på "normalt" sätt. Och dem som tycker att scenariot låter som en dröm har säkert inte utsatts för det.

Jag tror att en man som blivit våldtagen har det betydligt värre än en tjej. Må vara att rättsväsendet kanske ställer oväsentliga frågor ibland och ifrågasätter ett kvinnligt offers klädsel/sexvana/personlighet, men en tjej får sympatier med sitt öde. Och ju mer ingående frågor rätten ställer, desto mer sympatier från omgivningen. En man blir utskrattad redan innan anmälningsstadiet, en man kan inte komma hem och vänta sig en kram av familjen. Han får inga sympatier, bara hånskratt och förebråelser. Han är ju karl förihelvete!

Vi måste tala mer om det vi inte talar om för än är det långt kvar tills vi kan nå jämställdhet. Vi kan börja med att nå stadiet där åtminstone en överfallsvåldtäkt inte är skamligt - för något offer. Genom att inte betrakta män som riktiga offer och därmed inte kvinnor som riktiga gärningsmän, samtidigt som man, ibland förbehållslöst, ser kvinnan som ett naturligt våldtäktsoffer och mannen som en naturlig gärningsman, så har man redan gjort det man inte hade avsikt att göra; man har förpassat kvinnan till ett hjälplöst offer och höjt mannen till en aktiv, tänkande varelse. Bort med det!

I artikeln jag länkat till avslutar killen med att motivera varför tjejerna troligen valde honom som offer. Han formulerar principen ungefär som jag gjort genom alla år; dem som våldtar är inte dumma, de vill inte ha en brottningsmatch, de ger sig inte på berg när det finns småsten. Därför har jag känt mig trygg i mina X antal kilon. Någon fördel ska man väl ha av att vara överviktig! Oavsett kön.

No comments: