25 August 2004

Lagförslag ang besöksförbud på sportarenor

När jag började som publikvärd 1997 sa man att vi hade det lite tungjobbat för tillfället, men att en ny lag var på gång; att man skulle kunna porta huliganer "på riktigt". Sedan dök en våldtäktsdebatt upp och lagen föll i glömska. Lite senare plockades den upp, men då kom 11 september och så försvann den igen, dök upp, blev kvävd av ännu än våldtäktsdebatt, har nu dykt upp igen och… om alla våldtäktare och terrorister kunde hålla sig i skinnet nu så vi får vår lag någon gång!

I Sverige är denna lag idrottsföreningarnas högsta önskan. Människor utan kunskap i masspsykologi, gruppdynamik och de märkliga mekanismerna bakom "crowd disturbances" brukar kritisera klubbarna hårt när supportrar ställer till oreda, oavsett om det sker på arenan eller på en rastplats i Närke. Klubbarna har lagt ner ett enormt arbete på att svara på denna kritik, men en viktig kugge har fattats; de kan inte porta oönskade personer.

I Sverige finns inga speciella lagar för sportevenemang, utan det är allmänna regler som gäller. Med hjälp av klurig lagtolkning har föreningarna sökt nå sina mål, oftast med stöd inom det civilrättsliga området. Den främsta kompisen är den relativt nya s.k. "Arrangörsrätten". Den ger arrangören av ett evenemang rätt att ställa upp vilka regler den vill för sitt evenemang, förutsatt att de inte kolliderar med diskrimineringslagarna. Alltså kan de bestämma att bara dem med Djurgårdshalsduk får komma in, eller bara dem med gröna jackor. Med hjälp av denna rätt kan klubbar också neka oönskade personer tillträde till arenan. Problemet är att denna regel bara fungerar ute vid spärren. Om publikvärden/ordningsvakten inte känner igen personen eller om den lyckas knalla in i en obevakad spärr så kan inte klubben göra något. Trots att vi vet att en viss persons blotta närvaro räcker för att trigga igång fotfolket.

Nu sker visserligen inte så mycket på själva arenan längre (där är bevakningen för hög), men oavsett vad vissa tror så är bråkstakarna supportrar som faktiskt brinner för fotboll, så för dem är en portning ett grövre straff än fängelse. Döms de till fängelse förlägger de permissionerna till matchdagarna, blir de portade klättrar de på väggarna.

Dagens portning innebär att klubben uttrycker att en person inte är välkommen på deras evenemang (i max 2 år), men det bygger på samförstånd och respekt. Om personen väljer att trots förbudet finns helt enkelt inget att göra. Möjligen att gå till civil domstol och stämma honom för avtalsbrott, men det skulle definitivt kosta mer än det smakar. På detta sätt är dagens system helt tandlöst; påföljd saknas vid överträdelse.

Jag vet ju inte hur den nya lagen kommer se ut; men jag har några önskemål, som jag hoppas de tänker på:
1) Att besöksförbudet inte bara utfärdas i samband med brottslighet, utan att en klubb kan ansöka om det enskilt också.
2) Att det inte krävs brott som grund utan även samlade bedömningar av ordningsstöranden o dyl. Dem man vill porta begår sällan brott på själva arenan, utan uppträder olämpligt på andra sätt eller slåss i uppgjorda fajter flera kvarter från stadion.
3) Att fängelse, såsom i förslaget, finns med i straffskalan, så att funktionärer har rätt att göra envarsgripanden.
4) Att tidsgränsen respekterar säsongerna. 6 mån avstängning i september är ju poänglöst om fotbollsklubben ligger mitt i tabellen (och därmed inte spelar om guld framåt hösten), då portningen kommer verkställas off season, så att säga.
5) Att man tar ställning till det fallet att laget spelar match utomlands. Reseförbud? Eller ska vi fortsätta låta portade hålla lekstuga på utlandsmatcherna? Som det är nu ser de nämligen dessa matcher som andningshål och julafton.

I England, där detta problem ses som ett samhällsproblem och inte som ett internt föreningsproblem, la man tidigt ut säkerhetsarbetet och repressalierna på samhällsnivå. En domstol belägger personen med besöksförbud och överträds detta är det straffbart med upp till 6 månaders fängelse. Skulle det svenska lagförslaget gå igenom får vi en liknande lag, om än mildare i sin utformning. Det viktiga skulle dock finnas med – straff vid överträdelse (som det ser ut nu; böter eller fängelse i 6 mån). Och eftersom fängelse finns med i straffskalan kan även funktionärer gripa in. Tack för det, televerket. Men som sagt, den är inte klubbad än…

No comments: