19 August 2004

Sluttramsat med superbunkern?

"Det var inte genomtänkt" säger Bodström idag om sitt löfte om ett nytt superfängelse. Tacka fan för att det inte var genomtänkt! Men media skrek efter huvuden och han var tvungen att säga någonting för att lugna den hätska situationen efter de två spektakulära rymningarna i somras. Men det fattade man väl att det bara var ett politiskt utspel. Att skissa på bunkrar a la Alcatraz är ju rent vansinne. Det vet varenda kriminolog och det visar varenda undersökning i kriminalhistorien, hur man än vrider och vänder på dem. OM man lyckas bygga en hermetiskt tillsluten anstalt så får man fångar därefter. Och när de fångarna släpps - vilket i princip alla blir förr eller senare - så ska de ut i samhället igen. Tro mig, vi vill inte ha de "människorna" ute i samhället...

Däremot kan man se över rutiner, säkerhet och konstruktion på de fängelser vi har och fundera över om eventuella förändringar behövs för den lilla klick fångar som likt rymlingarna i somras kräver högre säkerhet än de andra. Och jag tror nog det är det "utredningen" kommer göra, om den blir av. Nu är ju alla hemma igen och man håller på att nysta upp dem som hjälpte till, så huvuden rullar och superfängelset kan äntligen förpassas dit det hör hemma - i fantasin.

Ett litet tips till utredarna; bättre arbetsvillkor för fängelsepersonal. Och ett till; ändra interneringspolitik. Vi sätter fler och fler i fängelse, och längre tid, även för mindre brott. Där kör Sverige och Finland liknande politik. Titta hellre på Norge och Danmark som förvisso har fängelse för fler brott än oss, men mycket kortare. Om vi kortar straffen för fler brott så slipper "småbrottslingar" ta plats från dem som vi, allmänheten, verkligen vill ha inne. Vi betämmer faktiskt vår egen fängelsepopulation, det är ren kriminalpolitik, och vill vi ha många fångar så får vi det. Nu är vi inne i en stigande trend då vi vill ha fler fångar. Ökningen av fängelsepopulationen står INTE i proportion till ändring i allmän brottslighet. Minskar vi beläggningen blir stressen för fängelsepersonalen lägre, spänningen minskar och situationen blir förhoppningsvis lättare för både personal och interner. Nu vet jag att det finns en taktik med att ha viss överbeläggning också, men den behöver ju inte vara så abnorm som den är nu!

No comments: