16 May 2004

I sin rätta kontext...

...blev till och med Lena Philipsons låt bra.

Jag har ända sedan svenska finalen tyckt, och tycker fortfarande, att "Det gör ont" suger. Det är en riktigt dålig låt på alla de sätt och med en otroligt irriterande rytm. Mitt tips har varit att Sverige kommer få kvala till nästa års tävling.

Det var innan jag hörde resten av bidragen. Årets melodifestival måste bara ha varit ett all time low! Ballader utan melodi, smöriga sångare utan röst, obegripliga "melodier" och exceptionella framträdanden ursäktade med något låt-liknande (ta åt er Ukraina). Bland detta skräp stack Lena ut med en käck trudelutt som man åtminstone minns minuten efter den slutat. I denna kontext började jag till och med hålla på henne. Då är det illa. Men det bevisar bara att "allt hänger på kontexten".

F ö tyckte jag faktiskt om Rysslands bidrag, även om den lät som en sån där "nu ska ni gråta"-melodi från någon film. Irlands låt var inte sämre än någon annan Ronan Keating-ballad (skulle faktiskt kunna ladda ner den) och det var ju skönt att UK slapp skämma ut sig två år i rad, även om de får kvala nästa år igen...

Jag såg finalen med ett gäng tjejkompisar och det är så den ska ses. Det är inget kul att sitta och klaga själv.

En sak bara; det är trist att röstningen handlar om politik och inte om musik. Det är lite kört för Sverige som bara har tre grannar och ännu mer kört för Irland som bara har en - som inte gillar dem ens en gång. Det är naturligtvis lättare för länder som Serbien och Kroatien som har fyrtioelva stycken och som dessutom är lite samma land jämfört med Sverige och Norge som separerade för 100 år sedan snart. Det kändes lite schysstare förut när alla de där pytteländerna som nu röstar på varandra var ett och samma land. Antingen borde de slås ihop igen eller så får väl vi ge Jämtland sin självständighet och tvångsseparera Skåne, så får vi åtminstone två grannar till.

Men frågan var vilka i jösse namn som ringde på Norges låt. Har vi så många norrmän i landet?

Det intressanta var att se "högersidan" av tabellen. Där var västeuropa. Östeuropa tar för sig, det är lite kul att se faktiskt. Efter år bakom järnridån tar de verkligen igen allt de missat så vi får väl räkna med att åka runt i östeuropas huvudstäder och handla billig sprit ett par år framöver.

Jag åker förresten hellre till Ukraina än till Serbien, för att välja mellan två kolera-alternativ. På slutet tänkte jag rent säkerhetsmässigt och då var valet lätt, trots maximaldålig låt. Ni kan ju fråga Hammarby och Djurgården hur folk och säkerheten är i Serbien...

En sak saknar jag dock: Vart tog alla roliga bidrag vägen? Inte ens Tyskland var ju roliga i år! Snälla, den här tävlingen behöver humor. Framförallt i brist på bra låtar.

Slutklagat för i år. Vi syns nästa år!

No comments: