6 March 2004

Fredagsfyran v10 - efter låååång betänketid

Tema Oscars genom historien (förklara dig gärna):

1. Bästa filmen?
Humpedumpe... Jag tror faktiskt jag får säga Ben Hur (1959). Trots alla år på nacken står den sig som ett storslaget, episkt, dramatiskt äventyr. Alla ingredienser finns med, liksom. Och jag gillar både skådespeleriet, regin, fotot och hur musiken används. Tekniska effekterna är såklart inte som idag, å andra sidan är det skönt att slippa uppenbara CG-effekter också (som i Star Wars, LOTR, Matrix) och bara se en ren film.

2. Bästa kvinnliga huvudroll?
Jag har funderat i två dagar nu och det GÅR inte att hitta bara en vinnare. Antingen finns det flera olika som är "minst lika bra" eller så är det en viss skådespelerska som genom flera filmer varit fantastisk men kanske inte sticker ut i en enda roll. Jag måste faktiskt passa på den här frågan.

3. Bästa manliga huvudroll?
Sorry, det måste bli samma svar som ovan. Usch, det är mycket lättare med begränsat urval...

4. Bästa manus baserat på förlaga?
Skulle vilja säga LOTR-trilogin men jag vete sjutton med tanke på alla märkliga hopp, missade trådar (framför allt i den röriga trean) och poänglösa sidohistorier (som visar att man inte kan kopiera en bok rakt av för film och litteratur är olika medier). Jag undrar faktiskt om det inte står mellan Hamlet (1996) och Nyckeln till Frihet istället. Eller varför inte Harry Potter, som verkar använda böckerna som manus! :-) Jag säger ändå Hamlet, 4 timmarsversionen som kör Hamlet i sin helhet och lyckas göra den till en storslagen film istället för (som alltför ofta är fallet) ett enda långt deklamerande... Hm, jag ska nog ta och se den ikväll förresten...

No comments: