12 March 2004

Fuerteventura - del 5

GRATTIS MAMMA!!!
Halv atta vackte vi henne med snyggt uppskivad ananas och jobrdgubbar (Semester-tarta, typ) och en flaska champagne. Assa skonsang. Minen nar hon sag mitt och mina syskons present - biljetter till stora finalen i Fame Factory, nagot hon foljer slaviskt - var obetalbar. Klockrent att vi fixat ratt present. Vi sa sedan at henne att packa badklader och vara klar kl 9.

Kl 9 hamtade jag och A upp dem i en stor 7 seat Van. Dags att se lite av Fuerteventura. A hade snackat med en Apollomanniska som tipsat om mysigaste stallena pa on. Han sa att vi absolut skulle upp i bergen och till en viss fiskeby, Ajouy. Sa da gjorde vi det. Okenbergen var hoga och jag kande verkligen ansvaret nar jag styrde hela familjen uppfor de smala, vingliga vagarna. I vissa kron fanns inget vagracke och da gallde det att inte kora nara kanten... Harnalskurvorna sag till att A fick aksjuka och mamma ar hojdradd, sa vi hade en riktigt mysig stund tillsammans. Utsikten var magnifik dock och vi korde igenom nagra riktigt mysiga byar. I en av dem stannade vi far en fika. Stadens polis sag ut att ha en ratt behaglig tillvaro. Forutom att han verkade lite val pakladd sa knallade han runt och snackade med folk som byns jattefarsa.

Ajouy var en liten, liten by med en strand med svart flagg. Vilka vagor!!! Det maffigaste jag sett! Det sag precis ut som pa de dar malningarna med stormiga hav; stora, vita vagor som krossade mot klipporna. Berget gick ut en bit och fran en grotta kom ibland ett muller och en vattenkaskad utsprutande. Jag ville ju darfor dit och kolla. Yngsta brodern, P, gillade inte det alls. Jag klattrade ut dit och vantade talmodigt pa en jattevag och knappte kort fran nara hall. Kolla in i grottan (fran kanten saklart, har tar vi inga risker) och sag tva jattestora gronsvarta krabbor med roda "kanter" klattra runt pa vaggen. Jag visste inte att krabbor klattrade pa vaggar! Trodde de bara holl till pa botten, men de har klattrade minsann. Tror jag hann ta kort pa dem ocksa innan de forsvann. A och P kom ut till en avsats i narheten. De ropade at mig, men vagorna drankte alla ljud. Jag klattrade over och undrade om P ville ta kort pa mig. Det ville han inte. "Nej det tanker jag inte gora, for du ar dum i huvet. Jag vill inte att du ar dar ute, det ar livsfarligt, du ar ju dum i huvet, ga bort darifran". Tro mig, jag var aldrig sa nara att det blev farligt, men jag antar att det sag sa ut pa hall. Och P brydde sig bara om mig. Harligt med karlek fran lillebror. :-) A kom ut med mig och P blev overtalad att ta kort pa oss. Allt bra sa. Mamma, pappa och J stannde pa stranden och trodde inte jag skulle komma tillbaka forran jag lyckats ta mig in i grottan. Ah, jag ar val inte dum i huvet heller.

Vi at pa en restaurang dar ingen kunde engelska, men forutom att de raderade en bestallning nar vi forsokte fa dem att forsta att vi tankte dela pa tva sa gick det bra. Sedan tankte vi aka tvars over on till ostkusten och sandstranderna. A's tur att kora och min att vara kartlasare. Jag gillar inte deras kartor. Tva ganger ledde jag A in pa vagar som inte ledde nagonstans for att kartan sa att de gjorde det. Jisses, lar er rita kartor! Blev ett litet kort familjegral i bilen, he, he. Alltid skont att tillbringa en hel dag i bil, man k-a-n ju inte halla sams under de omstandigheterna.

Hittade till slut en strand och mamma, J och jag hade en riktig tjestund nar vi hoppade runt i vagorna. Det var skitskoj! Killarna stod/satt pa stranden och var inte lika tanda.

Pa kvallen hade vi bokat bord pa en riktig kanarisk restaurang, Tio Bernabé, nere i hamnen i Corralejo. De hade lovat att fixa blommor och ljus till bordet. Vad tjusigt det var! En stor blomgrupp med roda rosor och nat orange mamma inte kom pa namnet pa, assa oranga ljus. Blomgruppen gick pa 20 euro och jag kan ju lova att du inte far en halften sa stor for det priset i Sverige. Middagen blev en enorm hit for bade maten och servicen var helt otrolig. Vi bestallde melon med spansk, rokt skinka (typ parmaskinka) till forratt och de bjod dessutom pa sma kanariska specialiteter. Daddlar inlindat i bacon (supergott), gofio (en brun grej gjord pa majspulver, getost och honung, valdigt "torr" och speciell smak) och getost. Dessutom far man alltid brod med mojo-sas, en jattegod vitlokssas med kummin och nat mer i. Till huvudratt valde vi Chateu Briand med bakad potatis. Mojosas till potatisen och sa fick man in skalar med 4 olika saser till oxfilén. Kottet var sa mort att att det smalte bara man tittade pa det! Till efterratt valde jag en kanarisk typ mjolkpudding som var lik den mina flatmates bjod mig pa ifjol. Som kyparen sa; "You know ricepudding? That's what it is, but without the rice". Eh, ja just det... Sott men gott.

Tvaratters middag for 6, 4 efterratter, vin, ol, dricka och blommor gick pa 200 euro. Inga priser man tjafsar om har om man sager sa.

Mamma sa att hon haft en helt underbar dag, och det var det som var huvudmalet. Om hon hade halften sa trevligt som jag sa har hon haft en kanondag!

No comments: