29 March 2004

Glad Påsk - del 4: Påskägg

Varje familj verkar ha sin egen ritual kring påskäggen. När vi var små låg de vid ytterdörren. När man minst anade det på påskafton hördes en dov knackning på dörren. Alla stannade upp och tittade på varandra. Påskharen! Han bara lämnade dem där, knackade och försvann.

Ibland var påskharen på bushumör. Då låg inga ägg vid dörren utan fyra kartor. Jag och mina syskon sprang runt som tokiga tills vi hittade våra ägg. I ugnen, bakom soffan, under trappan. Vissa år låg äggen i trädgården och vi trampade ner både tulpaner och rosenbuskar i vårt sökande.

När vi blev äldre följde några pinsamma år. Jag var äldst och var inte så pigg på att smyga runt i trädgården så grannarna såg. Kartorna blev mötta med himlande ögon och stön och till och med knackningen i dörren blev pinsam att uppleva. Jisses, ge oss äggen!

Vi tog hämnd på våra föräldrar för ett par år sedan.

Vi är fyra syskon och på eget initiativ hade alla köpt ett påskägg till våra föräldrar. När vi insåg det kom planen av sig själv. Vi var ute i våra föräldrars sommarstuga och nu skulle de få tillbaka för alla pinsamma äggletningar, missmatchande kartor och ologiska gåtor. Det började med en knackning på dörren och en lapp som gav dem första gåtan. När de listat ut vart den ledde fann de där nästa lapp (eller person) med nästa gåta. Vi skickade dem kors och tvärs över hela tomten och till och med in till grannen! En ledtråd ledde till vår bror som satt i en friggebod. Han spelade på gitarren och sjöng nästa ledtråd. Vi hade en otroligt rolig eftermiddag och ibland undrade vi faktiskt var vi hade fått vår intelligens ifrån... Till slut hittade de så klart äggen, djupt nedgrävda i en krattad gräshög. Pappa sken som en liten pojk när han hade famnen full av godisägg. Och sedan dess har vi bara bytt ägg som små påskgåvor.

Äggletning sker inte bara i vår trädgård. Varje år får allmänheten komma in till den amerikanska presidentens trädgård och leta ägg. Hur det är nu med terrorattacker och allt vet jag inte, men åtminstone var det så när jag var där 1996. Det kändes ju lite pinsamt att krypa runt, så jag lät värdfamiljens ungar leta medan jag lite coolt promenerad omkring och halvdiskret sökte med ögonen. Jag såg något blått under en buske och så fick jag ett litet träägg med tryckt påskhälsning av Bill och Hillary Clinton. En kul souvernir om inte annat.

Hemma hos värdfamiljen gällde det att se upp med var man satte fötterna. Några dagar före påsk låg utklippta pappersmorötter i slingrande rader från alla dörrar på undervåningen. Samtliga slingor ledde in till en plats i finrummet där tre korgar stod. Det var där påskharen skulle lägga godiset, och eftersom man inte visste vilken väg han skulle ta så la ungarna vägvisare från alla dörrar.

Jag fick också påskgodis. De har inga färggranna pappersägg - och inget smågodis heller för den delen - istället får man lite choklad och så en liten grej. Föräldrarna tog fasta på mitt sportintresse så jag fick lite baseballkort. Den stora skillnaden var dock att de fick påskgodis på Påskdagen och inte på påskafton.

Förra året firade jag påsk i Glasgow. Affärerna är fulla av kartonger i alla möjliga storlekar och prisklasser. Det är mycket kartong och lite ägg om man säger så. Det viktiga verkar vara den häftiga bilden på Simpsons eller den oftast medföljande lilla grejen; en fotbollssouvernir, en plastdocka, en miniräknare... Och så ett chokladägg. Det finns allt från ägg som smakar papper till belgisk lyxchoklad. Jag hittade ett stort, svindyrt, Kinderägg som var fyllt med små vanliga Kinderägg. Om jag bara haft 300 spänn att lägga på ett påskägg...

Det enda jag undrar över är; när det nu är godisets högtid, varför är allt påskgodis så infernaliskt äckligt?!? Alla andra dagar på året äter man smarriga Marianne, Polly, blå bumlingar och syrliga nappar. Men varje påsk är äggen sprängfyllda med kartongsmakande "nougat"-ägg, torra dragéägg och skumma kycklingskummisar. Vart tar allt gott godis vägen på påsken?

No comments: