6 June 2004

6 Juni

Jag måste erkänna att jag blev påmind via radion imorse om vilken dag det är. Och nej, jag tänker inte fira. Finns inte mycket partykänsla över att sitta med en hemtenta en söndag... Dessutom kan jag inte påstå att 6 juni känns vidare speciellt. En konstruerad nationaldag "bara för att vi ska ha en". Jag gör som 99% av alla svenskar och spar på krutet till midsommar istället. Den verkliga nationaldagen.

Har firat nationaldagen två gånger i hela mitt liv. Den ena gången var jag i Washington DC. Tillsammans med en annan tjej satt jag ute i solen och åt fiskpinnar och färskpotatis med jordgubbar och grädde till efterrätt. Till maten lyssnade vi på Herrey's och The Pinks och på bordet stod en liten flagga. En liten svensk oas mitt bland allt främmande tusentals mil hemifrån. DÅ kändes det angeläget att fira. Den andra gången var ifjol i Skottland då jag satt ute på en udde och åt fish & chips och tittade på delfiner som... vänta nu, det var ju midsommar förresten. Vad gjorde jag 6 Juni? Aha, just ja, ingenting.

Men jag tycker inte vi ska behöva känna oss "onationalistiska" som inte partar som norrmän och amerikaner. Det finns många som oss. Min holländska kompis var t ex mäkta imponerad över hur mycket vi använder vår svenska flagga; i julgranen, på kort, på tårtor och som allsköns pynt. Enligt henne hade folk skrattat ihjäl sig om hon satt en holländsk flagga i granen. Nationaldagen verkade lika angelägen som för oss.

Skottarna bryr sig heller inte om sin nationaldag. Däremot skjuter man raketer och smäller smällare som ett värsta nyårsfirande en dag i November(?) för att minnas dagen för över 100 år sedan då en skotte försökte spränga engelska parlamentet. (no comments...) På Burn's night 25 januari kan man antingen dansa sig svettig på ceilidhs över hela landet eller samlas och käka haggis, dricka whisky och läsa Burn's dikter. Kan det bli mer skotskt? Dessutom firar man Hogmanay (nyårsafton) precis lika nationalistiskt som vi firar midsommar.

Vissa länder behöver inte en speciell nationaldag. Kan det inte bara få vara så?

No comments: