3 June 2004

Jag såg Sagan om ringen, jag menar Troja, idag

"Inspired by the Illiad" eller något sådant stod det i SLUTET av filmen. Troja, alltså. Jag tyckte väl det... Jag har en bestämd känsla av att Akilles dog av en skorpion, inte av att Legolas sköt honom i foten.

Det var rätt skönt att fly den ruskiga försommarsolen och vila ögonen på en naken Brad Pitt och Orlando Bloom i kort-kort. Och Bloom och Eric Bana var synnerligen väl-castade. De såg ut som två grekiska gudar i sina hårfria och trimmade kroppar, sitt mörka lockiga hår och sina bruna ögon. Dessutom såg de ut som två bröder.

Men är det något jag inte gillar så är det när saker är uppenbara och när det syns att man ansträngt sig för att göra dem uppenbara.

När jag läste historien som barn så blev Helena närmast bortrövad från Sparta. I filmen såg man till att Paris och Helena var kärare än aldrig förr och att hon egentligen bara rymde från en grym man och ett olyckligt äktenskap. Troja gjorde inget fel.

I filmen var ALLA fagra kvinnor, vackra pojkar, rena och välfrisserade män och färglada kläder på Trojas sida. Sparta hade Brad Pitt, men resten var skitiga som vikingar och sprang runt i mörkgrått, förutom de coola killarna som bar svart.

Trojanerna trängde ihop sig i Helms deep, förlåt jag menar Troja, medan Sparta slaktade präster i ett tempel vid vattnet. Troja krigade rent, Sparta byggde en trähäst och dessutom skändade Akilles den döde Hector genom att släpa liket i sanden bakom hästen. Akilles lovade vapenvila i 12 dagar, men det var väl det enda goda de gjorde.

Det var fööör uppenbart att vi skulle hålla på Troja och att Sparta var bad guys. Jag har sett andra filmer om denna historia och det har inte alls varit självklart vilka som är Onda och Goda.

För att klaga lite mer så känns det oerhört ofräscht och fånigt när alla ska göra Sagan Om Ringen i varenda film nu för tiden. Ni behöver inte ha fyrtiotusen CGI-båtar i viken och fyra miljoner krigare på land. Maffiga slagsmålsscener betyder inte att allt måste se ut som Minas Tirith (eller vad fasen det hette). Dessutom behöver man inte ställa upp elvatusen alver på Trojas murar som skjuter pilbåge mot orcherna, jag menar Spartanerna. Och man behöver inte panga ihop arméerna exakt på samma sätt som Gandalf den Vite gjorde vid Helms Deep. Jag slår vad om att hästen var byggd av trädfolket också...

Summasummarum; Fina pojkar, coola man-mot-man slagsmål, lite väl många fåniga detaljer, lite väl långa 2,5 timmar.
Betyg: §§§

No comments: