10 January 2005

Femman v. 01

1. Vilken nu levande, känd, svensk kvinna beundrar du mest och varför?
Hm... svensk? Eh... för ett antal år sedan var det Anne-Britt Grünewald för att jag gillade hennes människosyn och reko livsinställning, men nu har det varit tyst så länge så jag inte vet vad hon pysslar med längre. Nu skulle det nog istället vara... jag tror faktiskt Amelia Adamo - en stark kvinna som tagit sig igenom personliga bakslag (bröstcancer bl a ) men ändå klarat att vara framstående i tidningsbranschen. Och så tycker jag hon uppmärksammar kvinnofrågor på ett bra sätt, d v s utan att vara fanatiskt anklagande eller acceptera kvinnan som offer. Jo, henne gillar jag.
2. Vilken nu levande, känd, svensk man beundrar du mest och varför?
Jaa... hoppet är det sista som överger människan, så det finns en vrå inom mig som faktiskt fortfarande tror/hoppas att det sitter en utmärglad, 92-årig Raoul Wallenberg bortglömd i ett ryskt fängelsekomplex någonstans. Honom beundrar jag djupt, att använda sin makt och sitt namn på ett så osjälviskt sätt beundrar jag. Då har man fattat hur diplomatins verktyg bör användas - även om han var ett pain in the ass för Sverige. Jag vill bli som honom. Om jag måste välja bland de säkert levande så väljer jag Thomas Fogdö. En framstående idrottsman som blir invalid kunde ju ha brytit ihop för mindre, men istället använde han tävlingsinstinkten till att leva vidare. Jag brukar hämta kraft genom att tänka på honom. Kan han så kan jag! Han är personligt stark i mina ögon.
3. Om du fick vara en nu levande, känd person för en dag; vem skulle du då vilja vara och varför?
Om jag bara ska vara den för en dag så vill jag vara Mats Sundin. Jag vill testa på att vara så extremt uppassad som han är i Toronto - för det tror jag i alla fall inte att jag skulle stå ut med längre än en dag. Jag skulle vilja ha hans fysik och skridskoåkning och åka runt och tacklas med Tie Domi och grabbarna. ÅH, tänk att kunna spela hockey som Mats! Hoppas det är match den dagen. Ja, som en bonus får man ju ta en titt i duschen sedan... och har jag riktigt tur hinner jag, hrm, med en stund för mig själv innan läggdags...
4. Hade du någon särskild person, känd eller okänd, som förebild när du var liten?
Jag sneglade nog rätt mycket åt pappas håll, men morfar var den avgörande förebilden. Jag ville bli samma slags polis som han och sitta på kontor och titta i papper, hämta styckade kvinnor, sortera knarkpåsar och göra V75-system... Sedan måste jag erkänna att jag ville bli diplomat och rädda världen som Raoul Wallenberg också. Ja, sedan hade man ju förebilder inom idrotten och så; Janne Möller, Thomas Wernersson och Thomas Ravelli snodde jag mycket tips av när jag var liten. Nej, några kvinnliga förebilder hade jag aldrig.
5. Om du blev utnämnd till Årets Populäraste Man/Kvinna, vad skulle du önska var orsaken till det?
Hm... att jag inom mitt yrke gjort en väsentlig skillnad för en eller flera människor. T ex avslöjat omfattande och grava missförhållanden någonstans och gjort något åt det, eller genom envishet lyckats med något andra kunnat men inte orkat ta tag i. Eller att jag vann på lotto och kunde ägna hela dagarna åt att vara fostermamma åt en massa barn som farit illa. Det finns för många barn i behov av ett bra hem. Alla reko fosterföräldrar är värda en utnämnelse för sitt engagemang, medmänsklighet och kärlek - alla reko föräldrar är det f ö!

Femman hittar du här.

No comments: