31 January 2005

Media ger oss vår verklighetsuppfattning

Två rånare krossar fönsterrutan till en bank och väktarna som fyller på bankomaten blir rånade. Rånarna kommer undan med en okänd summa pengar. Nyheten får en notis i DN där texten är 45x34 mm stor och rubriken "Bankrån i Djursholm" är 3mm hög. Bokstäverna är lika höga eftesom rubriken är i en rad.

Ett tiotal personer tar upp gammalt internt groll och bråkar i Högdalens centrum. Två personer förs till sjukhus, varav en blev knivskuren, men ingen blev allvarligt skadad. Nyhetsnotisen i DN är 47x50 mm stor plus rubriken "Knivbråk i centrala Högdalen" som är 27 mm hög. Bokstäverna är 7 mm höga och rubriken är på tre rader.

Ett bankrån, med oskyldiga offer som nog inte mår så bra idag, får en undanskymd plats. Ett internt bråk utan allvarliga skador får en stor, svart rubrik.

Inte undra på att många får uppfattningen att våldet ökar, blir grövre och brer ut sig över gator och torg när de får sin information från media. Varenda kriminologisk forskning visar att våldet bara marginellt gått upp de senaste 50 åren, sett över de senaste 100 åren ligger nivån jämn och ser vi över 250 år har det gått neråt.

Men. Medias våldsrapportering har gått markant uppåt de senaste 50 åren och står inte alls i proportion till vare sig självdeklarationer, brottsofferundersökningar, polisanmälningar eller fällande domar. Medias rapportering lever ett eget liv. Och det är därifrån många får sin verklighetsuppfattning.

I dagens DN (sid. 13) får vi ett bra exempel på vilken verklighet de vill förmedla.

No comments: