4 January 2005

Se upp med vart pengarna går

På T-centralen idag såg jag en medelålders man i skitiga och illaluktande kläder och ovårdat och härjat yttre som gick runt med Röda Korset-band över axeln och en sparbössa i handen. Jag kan inte tro att den mannen var något annat än en uteliggare som kommit över attiraljerna och nu tog tillfället i akt att fixa extrapengar. Fy fan vad lågt.

Och var hans intentioner, hur lite jag än kan tro det, goda så får insamlare nog allt tänka lite på hur de tar sig ut - så att de inte blir tagna för tiggande uteliggare.

Jag har noterat att folk frikostigt lägger i pengar i både Röda Korsets och Frälsningsarméns bössor. På jobbet har jag sett kunder som först lägger ner växeln - även hundralappar - i Röda Kors-bössorna vid kassan (de har alltid stått där, men har fram tills nu mest bestått av några femtioöringar och ett busskvitto) för att sedan gå fem meter bort och stoppa en slant i Frälsis gryta också. Det är en mäktig syn faktiskt.

Men idag lutade sig en kvinna fram och frågade med låg röst:
"Vet du vilka de där är?" och nickade mot de två Frälsismännen som stod givakt vid grytan. Kvinnan fortsatte;
"Min son har rätt, man kan inte lita på alla som samlar in pengar nu. Hur vet man att pengarna går till vågoffren?"
"Nä," sa jag, "men Frälsningsarmén och Röda Korset är ju säkra mottagare. De är ju båda kända i hela världen för sitt arbete. Däremot alla småorganisationer..."
"Men hur vet jag att just han jobbar för Frälsningsarmén, han kanske bara bär deras kläder?"
O.s.v.

Nu tyckte jag kanske att hon i just det här fallet var lite väl misstroende, men när jag berättade att de stått där under hela julen, även före katastrofen (de har bara förlängt sitt framträdande, så att säga), så blev hon lugn. Fast hon har ju en poäng. Och den fick jag se själv på T-centralen. Man ska nog vara lite misstänksam och på sin vakt idag. Det är lätt för oseriösa gnidare att utnyttja situationen, framförallt när det råder ett slags kollektivt känslomässigt behov av att hjälpa till, så givarna är både fler och frikostigare än normalt.

Det finns andra ändamål som också behöver pengar, men var det dit du tänkt skänka dina? Se upp med var du stoppar pengarna!

No comments: