7 January 2005

Nordirland: Provisional IRA utpekas för rekordrån

Idag meddelade Nordirlands högste polischef Hugh Orde att polisen misstänker Provisional IRA för att ligga bakom världsrekordrånet på Northern Bank 20 December. Bytet blev inte mindre än 26 miljoner pund (ca 338 miljoner kronor) - i sedlar! Banken planerar nu att dra in alla sedlar och trycka nya, med ny design och färg, och Hugh Orde säger i Belfast Telegraph:
"Det här har därmed blivit den största stölden av skräppapper någonsin i Nordirland, pengarna kommer inte vara värda ett öre efter det här."

Polisen har fram tills nu varit förtegen om sitt arbete, av utredningstekniska skäl. Nu avslöjar man att både spaningsarbete och bevis lett fram till misstankarna om IRA's inblandning. Redan tidigt gjorde man "hembesök" hos kända republikanska ledare, något republikaner hävdade var rena trakasserier och något polisen gjorde bara för att de nu fick en god ursäkt för att jävlas. Enligt polisen vimlar dock hela rånet av "IRA-fingeravtryck". Än så länge finns inga konkreta misstänkta utan polisen har bara ringat in sökområdet.

Tyvärr innebär ju det här att vi med all säkerhet har sett slutet för denna omgångs försök att återskapa delad regering i Nordirland. Som om alla brandbomber under December inte var nog så är väl det minimala förtroendet för republikanerna hos lojalisterna nu definitivt krossat. Oavsett om det i slutändan visar sig att det var IRA som låg bakom rånet eller inte så räcker ju misstanken i det här skedet för att spoliera fortsatta samtal. (Vilka i och för sig ändå är strandade.) Det spelar ju ingen roll om IRA skrotar alla sina vapen - med bilder och allt - om de har 26 miljoner pund att köpa nya för. Vet ni hur många granatkastare man kan få för det?

Alla är överrens om att politiska framsteg inte kan nås om inte all paramilitär verksamhet upphör, på båda sidor. Men det är ju lättare sagt än gjort, organiserad brottslighet är nämligen gruppernas främsta sysselsättning. En del drar in pengar på narkotikahandel, andra på beskyddarverksamheter - många blandar nog friskt - och en grupp tänkte tydligen göra sig ekonomiskt oberoende för lång tid framöver.

Man kan ju fråga sig vad dessa paramilitära grupper är ute efter egentligen; ensamt herravälde, fortsatt lekstuga? Inte är de ute efter att prova på politiskt samarbete och demokratisk utveckling i alla fall. Efter det här kan jag inte tänka mig att vi kommer att få se en Nordirländsk regering på ett bra tag framöver. Det var väl själva fan också.

Läs mer på:
BBC
News Letter
Belfast Telegraph

No comments: