9 December 2004

Missionärskrav för fackpampar?

För en sekund trodde jag att jag vaknat i London. Men så insåg jag att jag faktiskt satt i mitt eget kök och hörde radioreportern rapportera "den sensationella nyheten" att en f.d 'fackpamp' hänger sig åt BDSM. Och? Vad han gör i sovrummet är väl inte vår ensak. Jag trodde vi hade slagit fast det i det här landet. Å andra sidan representerade reportern skvallerblaskan AB, så det var kanske inte så konstigt.

Jag anar att de vill få det till att pampens kvinnosyn är skev och att han därför skulle vara olämplig som pamp (tur de inte kan sparka honom då...), men då har de ju inte förstått någonting. Det räcker med att göra en undersökning a la högstadieuppsats för att inse att dessa människor faktiskt gör detta frivilligt, för sin egen njutning och att de lever ut fantasier. Och det gäller båda parter, oavsett kön och dessutom är det inte självklart vilket kön som har vilken roll. En del önskar vara mästare, andra slavar, men ingen av dem går runt på stan och förtrycker människor. Tvärtom krävs en hög grad av ömsesidig respekt och lyhördhet för att ett förhållande av den här typen ska fungera.

Jag träffade en gång en stark feministkämpe som jobbade ideellt med utsatta kvinnor på ett kvinnohus. Hon och hennes pojkvän levde inte läggningen "fullt ut", men de brukade inta roller i deras sexliv och hon njöt av att bli behandlad som en trotsig småunge, med smisk och skamvrå och hela kittet.

Jag har också träffat en man som var chef på mellannivå. Senare fick jag veta att han brukade vara helt underkastad sin fru. Henne hade jag också träffat, och jag kan för mitt liv inte se henne gå med mannen i koppel och bestraffa honom med läderremmar. Hon som var så snäll och blyg. Men det var tydligen vad de pysslade med på helgerna.

Med dessa exempel vill jag säga att det inte är någon kufisk människogrupp som är inne på BDSM. Det är helt normala människor från olika samhällsklasser och yrkeskårer. Deras människosyn, ideologiska ståndpunkt och yrkesroll har inte det minsta att göra med vad de sysslar med i sovrummet. Vad som händer där ska vi faktiskt skita i. Och en del tänder väl på det också...

Kan inte AB åtminstone ha någon lite prao som kan sätta sig in i saker innan de skriker högt. Suck...

No comments: